I bez rebalansa ima novca za invalidnine – “To je zakonska obaveza Vlade FBiH”

4 min. čitanja

Civilni invalidi u FBiH sa invaliditetom od 90 i 100 posto, čije su invalidnine od maja veće za 70 posto, zabrinuti su hoće li do septembra biti dovoljno sredstava za isplate, budući da nije usvojen rebalans budžeta za 2023, a koji bi, kako sada stvari stoje, mogao dobiti zeleno svjetlo u federalnom Parlamentu tek najesen.

Rebalans na doradi

Federalna Vlada je, podsjećamo, za neratne invalidnine u budžetu osigurala 160 miliona KM. No, od 1. aprila stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zaštite, civilnim žrtvama rata i zaštite porodice sa djecom FBiH, gdje je osnovica za obračun invalidnina 80 posto minimalne plaće u FBiH koja iznosi 596 KM. Inicijatori izmjena zakona kojim su invalidnine povećane su parlamentarci Irfan Čengić i Jasminko Kapić. Vlada je u međuvremenu osigurala dodatnih 67 miliona, ali rebalans nije usvojen u Parlamentu FBiH i Vlada ga je vratila na doradu.

– Mi smo zadovoljni, jer je poslije četrnaest godina došlo do uvećanja ličnih invalidnina i tuđe njege i pomoći za 70 posto. U budžetu je izdvojeno 160 miliona KM i sredstva sa ovim uvećanjem od aprila nisu dovoljna. Vlada je potom usvojila rebalans budžeta u kojem je predviđeno dodatnih 67 miliona, ali je premijer FBiH Nermin Nikšić povukao taj prijedlog i mi se bojimo da nakon augusta neće biti sredstava za veće invalidnine ako se dotad ne usvoji rebalans. Mi smo to istakli nedavno na sastanku u ime Unije osoba sa invaliditetom FBiH kod resornog ministra Adnana Delića. Međutim, on nas je uvjeravao da će rebalans biti usvojen i rečeno je da sredstva nisu upitna. Mi se nadamo da će tako biti, rekao je za Oslobođenje Vahidin Nurkić, predsjednik Udruženja građana Imam pravo.

Predstavnici ovog udruženja će 31. jula održati sastanak sa federalnim ministrom finansija Tonijem Kraljevićem, na kojem će jedna od tema biti Zakon o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica sa invaliditetom FBiH.

– Na tom sastanku također namjeravamo da iznesemo zahtjev koji se odnosi na uvođenje u pravo na ličnu invalidninu osoba sa manjim postotkom invaliditeta, od 60 do 80 posto. Sa ministrom ćemo vidjeti da li je realno da Vlada isfinansira i te invalidnine za tu populaciju. Prema našim procjenama, imamo 65 hiljada osoba sa invaliditetom od 60 do 80 posto, koji nemaju ličnu invalidninu. Njima je to pravo ukinuto 2009, a dotad su primali invalidninu, podsjeća Nurkić.      

U federalnom Ministarstvu rada i socijalne politike nam je rečeno da isplata uvećanih invalidnina nije upitna, jer je to zakonska obaveza Vlade FBiH.

Politički potez

– Zbog neratnih invalida je i urađen rebalans i to sigurno neće biti upitno, rečeno nam je.

Irfan Čengić (SDP), delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, kaže da će rebalans biti usvojen, a da federalna Vlada ima institut preraspodjele sredstava, tako da ova vrsta davanja nije ugrožena.

– Umjesto dosadašnje 274 KM, osnovnica za izračun je sada 80 posto minimalne plaće, te visina invalidnine u konačnici ovisi o stepenu i kategorizaciji. Ovu borbu sam doveo do kraja i jedan je od mojih političkih poteza na koje sam najviše ponosan, izjavio je ranije Čengić.

Podijeli ovaj članak