Hurtić poručio Milanoviću: Kupili smo parfem, sapun, okupali se i došli čisti u Hrvatsku

2 min. čitanja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić sastao se u hrvatskom Saboru sa zastupnicom Lekaj Prljaskaj, a iskoristio je i priliku kako bi uzvratio Milanoviću na njegovu famoznu izjavu o građanskoj BiH – prvo sapun, onda parfem.

– Mi smo danas došli u posjetu Hrvatskoj, bili smo u Ministarstvu, došli smo i u Sabor. Ja se nadam da se predsjednik vaše države, Milanović neće naljutiti. Kupili smo parfem, sapun, okupali smo se i došli smo čisti u RH. Naravno, to je njegov stav, naši drugi prijatelji to ne govore, kazao je ministar Hurtić.

On se sa delegacijom sastao u Saboru sa zastupnicom albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Erminom Lekaj Prljaskaj.

Hurtić je Milanoviću odgovorio na konto njegove izjave iz 2020. godine, kada je govorio da je “građanska BiH daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem” i razbjesnio Bošnjake zbog čega se i godinama kasnije pravdao da nije vrijeđao Bošnjake već da to kaže i za Hrvate i Srbe.

– Tražit ćemo od Vlade RH da se pokrene inicijativa da Bošnjaci u RH imaju zasebnu jedinicu, o tome smo danas razgovarali. Naravno, treba promjena Ustava, to je nešto što je nama kao Bošnjacima, koji su u RH nacionalna manjina, veoma značajno i ja se nadam da će biti, kao što drugi traže, promjene Izbornog zakona u BiH. Pozitivni su odnosi između BiH i Hrvatske, naši ljudi koji žive ovdje globalno nemaju problema, uvijek postoje pojedinačni slučajevi i dogovorili smo se da se više ne bavimo pričama rekla – kazala nego da rješavamo institucionalne probleme, poručio je, te naglasio kao značajan datum 20. juni, kada će Vijeće ministara BiH i Vlada RH održati zajedničku sjednicu.

Dodao je da će pokrenuti proceduru, koja je digla veliku, “ne mogu reći političku”, ali medijsku priču o diskriminaciji Univerziteta u BiH, gdje je Sveučilište u Mostaru dobilo akreditaciju, a ostale nisu.

Podijeli ovaj članak