Hoće li Dodik “ovladati” kičmom finansijskog sistema države? – “Nadmudrit će SDP, siguran sam u to”

2 min. čitanja

Dženan Đonlagić, delegat DF-a u Domu naroda PS BiH, izjavio je kako je Ustavni sud potvrdio da je država BiH titular državne imovine.

Pitanje državne imovine je, kako kaže, jedno od najkrupnijih pitanja državotvornosti i suverenosti Bosne i Hercegovine.

– Vrlo je važno napomenuti da nisu u pitanju samo nekretnine, neke fizičke lokacije nego su to i tzv. javna dobra. Sve ono što čini epitet suverenosti jedne države. To je jedno od najkrupnijih pitanja državotvornosti i suverenosti BiH i zato je važno da je što veći krug političkih stranaka koje djeluju na svim nivoima vlasti potpisalo tu današnju izjavu i na jedan vrlo efikasan način poslali poruku da ipak postoji određena politička linija ispod koje se ne može ići, rekao je Đonlagić.

Govoreći o formiranju vlasti u Federaciji BiH, Đonlagić kaže da se Trojka našla u ćorsokaku.

– Došli su u situaciju da se eventualno pravdaju od novih nametanja Christiana Schmidta. Od 2. oktobra do prije nekoliko dana su šutjeli, nisu uopšte kritikovali odluku Christiana Schmidta. On je na svom posljednjemmedijskom istupu zapravo pripremio teren za novu odluku. Dakleon želi zacementirati poziciju HDZ-a, to je svima kristalno jasno i želi napraviti takav model ustavnog uređenja u Federaciji koji će biti ekskluzivno etnički model, kazao je on u intervjuu za FTV.

Ističe kako su stranke Trojke pristale na sve zahtjeve Milorada Dodika i Dragana Čovića. Pozicija direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH još uvijek nije riješena.

Đonlagić nema dilemu i kaže da će to dobiti SNSD odnosno Dodik.

– Ono što je problem stranaka Trojke okupljene oko HDZ-a je što su izglasali sve ono što su tražili Dodik i Čović. Na državnom niovu kompletan sigurnosni sektor je u rukama kadrova SNSD-a. Čović je zadržao sve ključne pozicije koje je imao. UIO je izuzetno važna pozicija jer je to kičma finansijskog sistema države. Potpuno sam siguran da će SNSD politički nadmudriti SDP i da SDP neće dobiti tu poziciju, poručio je Đonlagić.

Podijeli ovaj članak