Hoće li biti rata Srbije i Kosova? – Analiza iz BiH: Vučić pokazuje Zapadu da može da pravi probleme

2 min. čitanja

Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske alijanse komentarisao je trenutnu situaciju na Kosovu koja se odnosi na preregistraciju vozila poručivši da “neće biti rata Srbije i Kosova”.

– Srbija nema realne šanse da pobijedi NATO snage u većinski srpskom dijelu Kosova . Zato neće biti rata Srbije i Kosova sve dok je NATO na Kosovu – poručio je Bajrović na Twitteru.

On ističe da Srbija ne može intervenisati čak i ako Vlada Kosova odluči da u potpunosti provede najnoviju odluku o automobilskim tablicama na sjeveru zemlje.

– Ako se Vučić (srbijanski predsjednik, Aleksandar) odluči za vojnu intervenciju, to će biti jasan znak da Putin (ruski predsjednik, Vladimir op.a) ima dovoljno uticaja na njega da ga natjera da izvrši političko i vojno samoubistvo samo da bi kratkoročno smanjio pritisak na Rusiju – navodi Bajrović.

Ističe kako “Vučić pokazuje Zapadu da može da pravi probleme”.

– Srbija želi više ustupaka od Zapada. O tome se radi cijela ova stvar – piše Bjarović na Twitteru.

Podsjetimo, jučer je na sjeveru Kosova održan protestni skup kosovskih Srba čiji je cilj bio da se “međunarodnoj zajednici uputi jasna poruka da se ne prihvata odluka premijera samoproglašenog Kosova Albina Kurtija o preregistraciji vozila i njegovo odbijanje da formira Zajednicu srpskih opština kako je utvrđeno Briselskim sporazumom”.

Podijeli ovaj članak