Hiljade vjernika prisustvovalo Ajvatovičkoj dovi: Tradicija, identitet, domovina

2 min. čitanja

Nakon prolaska kroz Ajvaz-dedinu stijenu, klanjanja podne-namaza i učenja dove na platou Ajvatovice, danas je u prisustvu više hiljada vjernika održana centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije “513. dani Ajvatovice”.

Centralnoj svečanosti na platou Ajvatovice prisustvovali su izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz Mevludin-ef. Dizdarević, muftija travnički Ahmed-ef. Adilović, ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin, delegacija Unije općina turskog svijeta, predstavnici turskih institucija u BiH, predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona, brojni imami, te veliki broj vjernika i gostiju.

Muftija travnički Ahmed-ef. Adilović poslao je tradicionalnu ajvatovičku poruku s Ajvaz-dedine stijene.

– Naš identitet nam govori ko smo i šta smo. Nemojmo se zavaravati da našu zemlju ne treba braniti. Ciljevi neprijatelja naše zemlje su i sad aktivni. Moramo znati ko smo šta smo, i šta je naš cilj. Čuvati i njegovati našu tradiciju, identitet i domovinu, ključni su pojmovi za naš opstanak, kazao je, između ostalog, muftija Adilović.

Muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević, izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u BiH, u govoru je kazivao o veličini i snazi Bošnjaka kroz historiju.

– Bošnjaci nikome neće tražiti pravo da žive na ovoj zemlji. Nije moralno da se diskriminiše hiljade Bošnjaka, dok se na drugim stranama oštro bore za ljudska prava. Zato se redamo u safove ove planine moleći Allaha za milost i snagu – kazao je muftija Dizdarević. Konjanici su jutros ka najvećem dovištu muslimana u Evropi krenuli nakon tradicionalne prozivke bajraka ispred Handanagine džamije u Pruscu.

Dan ranije, 285 konjanika koji su krenuli iz Karaule i drugih bosanskohercegovačkih gradova prošli su kroz Donji Vakuf, gdje ih je dočekalo više hiljada građana. Današnjoj dovi na Ajvatovici prisustvovali su su vjernici iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Tradicionalnu Ajvatovičku dovu danas je proučio muftija travnički Ahmed-ef. Adilović, a Manifestacija “513 Dani Ajvatovice” održana je pod sloganom “Tradicija, identitet, domovina”, što je stalni moto manifestacije koji ukazuje na tri važna segmenta u životu jednog naroda, javlja MINA. 

Podijeli ovaj članak