Helez: Ne ulazimo u to ko je koga bombardovao, svakim danom BiH je bliža NATO-u

2 min. čitanja

Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, poručio je da je današnja vježba u kojoj su učestvovali američki bombarderi pokazala da OS BiH mogu odgovoriti svakom izazovu.

Dodaje da je prelijetanje američkih bombardera bio jedan vid obuke u kojoj su Oružane snage BiH navodile američke avione.

– SAD su naš ključni vojnopolitički vanjski saradnik i imamo u planu još ima mnogo događaja koji su sličnog karaktera. Ovo je potvrda da SAD garantuju cjelovitost granice BiH. Ponosan sam na naše oružane snage, a našim prijateljima iz SAD veliko hvala na ovom događaju, rekao je Helez.

Kada su u pitanju priče oko toga ko je trebao dati saglasnost za prelijetanje, ministar Helez poručuje da je sve urađeno u skladu sa zakonom i propisima. Za ovakve događaje, kako kaže, nije potrebno odobrenje Predsjedništva BiH.

Komentarisao je Helez i izjave pojedinih političara iz Republike Srpske o tome kako su ovakvi avioni bombardovali Srbiju.

– Ovdje je sve kako je propisano urađen, ko je koga bombardovao to je nekakav događaj između dvije države mi u to ne ulazimo, BiH je suverena država ima pravo da sklapa sporazume ugovore potpisuje obuke vježbe i to mi radimo. Izjave nekih zvaničnika su politikanstvo, kazao je on.

Sve ovo pokazatelj je, prema njegovom mišljenju, da je BiH svakim danom bliža NATO-u i taj proces ne može zaustaviti niko.

– Preko tri četvrtine stanovnika žele BiH u NATO i mi ćemo biti u NATO. Naše Oružane snage su obučene da sarađuju sa svakom vojskom svijeta, posebno najjačom silom na svijetu kao što je SAD, istakao je Helez.

Podijeli ovaj članak