HDZBiH se pita za sve: Čović najavio Vladu HNK do kraja sedmice, predvodit će je žena

3 min. čitanja

Hercegovačko-neretvanski kanton trebao bi uskoro dobiti Vladu. Jučer se u Mostaru vodila još jedna runda pregovora HDZ-a BiH sa potencijalnim partnerima za formiranje većine. Stjepan Bošković, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH HNK-a, izjavio je kako su odvojeno razgovarali sa predstavnicima HRS-a, SDA i SDP-a, te da će “imati definitivne rezultate pregovora koje ćemo iznijeti javnosti”.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je dan ranije da će do kraja sedmice biti formirana Vlada HNK-a, te da će je “prvi put u povijesti predvoditi žena”. Najavio je i podmlađivanje kadrova, “jer je potrebna svježa snaga na političkoj sceni, kako u ovom kantonu tako i na višim nivoima vlasti”.

O formiranju vlasti isključivo se pita HDZ, koji ima najveći izborni kapital i vodi pregovore, kaže Slaven Raguž

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, član Predsjedništva HNS-a BiH i zastupnik u Skupštini HNK-a, u telefonskom razgovoru nam je rekao da se oko vlasti “isključivo pita HDZ, koji ima najveći izborni kapital i vodi pregovore o formiranju većine”.

– Hrvatska republikanska stranka nije razgovarala o temi nekih pozicija u izvršnoj vlasti niti o foteljama. Mi pokušavamo sve vrijeme razgovarati o programskim načelima, dakle programu i sadržaju onoga što bi ta vlada HNK-a trebala raditi ako se žele naše ruke. Ako budu spremni razgovarati na toj razini, pa tek onda o foteljama, možemo sjesti i razgovarati. Ako ne, imaju sasvim dovoljno ruku da izglasaju tu matematičku vladu, bilo da su sa SDA, bilo da su sa strankama trojke, kazao nam je Raguž.

Hrvatski medijski servis u poslijepodnevnim satima je objavio izjavu Stjepana Boškovića, koji je rekao da je nakon nove runde pregovora “u ovom trenutku SDA bliže tome da bude partner HDZ-u u novoj vladi”.

Podsjetimo, HDZBiH u kantonalnoj Skupštini ima 11 zastupnika, SDA ih ima sedam, SDP i HDZ 1990 imaju po tri, HRS i DF po dva, te NiP i NES po jednog zastupnika. Za izglasavanje izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu potrebna je dvotrećinska većina, tačnije 20 od 30 ruku u Skupštini.

Podijeli ovaj članak