HDZ i Trojka izgubili “bitku” – Potvrđeno za Oslobođenje: Ništa od imenovanja Vukoje

2 min. čitanja

Sjednica Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, iako je bilo planirano, nije održana danas zbog nedostatka kvoruma, pa će tako još neko vrijeme sačekati na izbor sudije u Ustavni sud BiH, potvrdila je za Oslobođenje Edina Gabela, dopredsjedavajuća Predstavničkog doma i članica Komisije. 

Ona nam je također potvrdila da osim nje na sjednicu nisu došli članovi Irfan Durić (NES), Dajana Čolić (DF) i Eldar Čomor (SDA).

Komisija je trebala da razmatra prijedlog odluke o izmjenama Odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Predstavničkog doma, budući da u Komisiji nedostaju još dva člana jer su ranije Antonio Sesar i Feliks Vidović iz HDZ-a podnijeli ostavke u Parlamentu. 

Plan je bio da se članice Komisije Čolić i Gabela zamijene i da umjesto njih u Komisiji budu izabrani Elzina Pirić (PDA) i Stipe Tokić (HDZ 1990).

U tom slučaju bi bio osiguran dovoljan broj glasova (potrebno je najmanje šest od jedanaest glasova op.a.) i da u Predstavnički dom bude upućeno samo jedno ime za sudiju – Marin Vukoja, koji je blizak HDZ-u i na čemu insistira ta stranka, a protiv čega nema ništa Trojka.

S druge strane, SDA, DF, SBiH i NES ostaju pri stavu da na glasanje u Predstavnički dom ide lista uspješnih kandidata.

 

Podijeli ovaj članak