HDZ i SNSD protiv rezolucije o zaštiti ustavnog poretka BiH

3 min. ─Źitanja

Predstavni─Źki dom Parlamentarne skup┼ítine Bosne i Hercegovine na po─Źetku dana┼ínje sjednice nije prihvatio prijedlog poslanika ┼áerifa ┼ápage (SDA), koji je uime grupe od 14 poslanika predlo┼żio da se u dnevni red uvrsti i tekst rezolucije o za┼ítiti ustavnog poretka Bosne i Hercegovine sa pozivom na odlu─Źno djelovanje.

Ovaj prijedlog nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova pa je upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Predstavni─Źki dom razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji je predlo┼żilo Vije─çe ministara BiH, a kojim se ja─Źaju kapaciteti te institucije.

Kako je ranije navedeno iz Vije─ça ministara BiH, prijedlogom zakona s oznakom ÔÇ×EIÔÇť (P.Z.E.I.), kao potvrdom odre─Ĺene uskla─Ĺenosti s legislativom EU u ovoj oblasti, ispunjava se jedna od preporuka Evropske komisije.

Zajedni─Źka komisija za ljudska prava podr┼żala je predlo┼żeni zakon u drugoj komisijskoj fazi.

Pred poslanicima ─çe se na─çi i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, P.Z.E.I, ─Źiji je predlaga─Ź Vije─çe ministara BiH, koje je ranije utvrdilo prijedlog ovog zakona s oznakom EI kao potvrdom odgovaraju─çe uskla─Ĺenosti s propisima Evropske unije u ovoj oblasti.

Predvi─Ĺeno je da Predstavni─Źki dom razmatra i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tu┼żila─Źkom vije─çu BiH, P.Z.E.I, koji je predlo┼żilo Vije─çe ministara BiH, javlja Fena.

Usvajanje ovog zakona┬á va┼żan je iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Evropske komisije u procesu pridru┼żivanja Evropskoj uniji.

Jedan od zakona koje ─çe poslanici razmatrati u prvom ─Źitanju je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, koji su predlo┼żili poslanici Mladen Bosi─ç i Darko Babalj.

Predlo┼żene izmjene predvi─Ĺaju da se PDV pla─ça posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao ┼íto je sada slu─Źaj.

Tako─Ĺer, izmjene Zakona o PDV-u BiH predvi─Ĺaju pove─çanje praga za obaveznu registraciju sa postoje─çih 50.000 na 100.000 KM.

Izme─Ĺu ostalog, bit ─çe razmatrani i principi Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o dr┼żavljanstvu Bosne i Hercegovine, ─Źiji je predlaga─Ź poslanik Denis Zvizdi─ç, sa mi┼íljenjima Ustavnopravne komisije i Zajedni─Źke komisije za ljudska prava koje su dostavile negativno mi┼íljenje o predlo┼żenom zakonu.

Ovaj prijedlog zakona ima za cilj da BiH liberalizira pitanje povrata dr┼żavljanstva za dio gra─Ĺana koji ┼żele ponovo ste─çi dr┼żavljanstvo BiH, a kojima se to iz odre─Ĺenih neopravdanih razloga onemogu─çava u postoje─çem zakonu ÔÇô naveo je predlaga─Ź.┬á┬á┬á

Podijeli ovaj ─Źlanak