HDZ 1990 o Dodikovim potezima: Imaju li institucije BiH snagu odgovoriti?

2 min. čitanja

HDZ 1990 se oglasio povodom Dodikovog potpisivanja Ukaza o proglaÅ”enju Zakona kojim se neće objavljivati odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Iz ove stranke navode da su već ranije osudili političko djelovanje Milorada Dodika i politike koje dolaze iz Republike Srpske, a koje direktno ugrožavaju mir i stabilnost, te naruÅ”avaju ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

– DanaÅ”nje potpisivanje ukaza o stupanju na snagu zakona koje je niÅ”tavnima proglasio visoki predstavnik Christian Schmidt predstavlja dodatni korak u podrivanju Daytonskog sporazuma. Pitamo se je li vrijeme za prestanak opstrukcija i podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i unoÅ”enja nestabilnosti u Bosnu i Hercegovinu. Isto tako, pitamo se imaju li institucije Bosne i Hercegovine snagu odgovoriti na ove izazove koji se u posljednje vrijeme prečesto javljaju iz Republike Srpske. Ne razumijemo čemu tolika upornost u destabilizaciji Bosne i Hercegovine, navode u saopćenju, te dodaju:

– Čiji interesi i koji cilj se krije iza političkog djelovanja gospodina Dodika? HDZ 1990 joÅ” jednom poziva sve domaće političare na smirivanje tenzija i suzdržanost od Å”tetnih politika koje Bosnu i Hercegovinu vode u dodatne podjele. Osuđujemo svaki pokuÅ”aj slabljenja institucija Bosne i Hercegovine i pozivamo na konačno okretanje prema provođenju reformskih mjera u skladu s preuzetim obvezama od Europske unije.

Podijeli ovaj članak