Grlić Radman traži podršku susjednih zemalja za početak pregovora BiH s EU: Obratio sam se mnogima za pomoć

3 min. čitanja

Bosna i Hercegovina se nadaju skorom otvaranju pristupnih pregovora s Evropskom unijom, a hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je podršku ovoj inicijativi. On je u ponedjeljak na sastanku trilaterale ministara vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije, koji se održao na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, pozvao svoje kolege iz Italije i Slovenije da podrže proces pristupnih pregovora BiH s EU.

Grlić Radman je izjavio da je zamolio talijanskog kolegu Antonia Tajanija i slovensku kolegicu Tanju Fajon da se snažno založe za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom krajem ove ili početkom iduće godine. On je također naglasio da podržava što skorije članstvo zapadnog Balkana u EU, ali samo temeljem postignutih rezultata i kriterija o proširenju.

Hrvatska diplomacija ističe da sve zemlje zapadnog Balkana trebaju se priključiti zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Ova podrška otvaranju pristupnih pregovora s EU sigurno će biti pozitivna vijest za Bosnu i Hercegovinu koja već dugo teži članstvu u EU.

Pristupni pregovori s Evropskom unijom predstavljaju važan korak u integracijskom procesu zemalja koje žele postati članice EU. Bosna i Hercegovina je već duže vrijeme u procesu prilagođavanja i usklađivanja s europskim standardima i normama. Otvoravanje pristupnih pregovora bi omogućilo BiH da produbi suradnju s EU, ali i ostvari konkretne reforme u skladu s europskim zahtjevima.

Očekuje se da će Bosna i Hercegovina nastaviti s provedbom potrebnih reformi kako bi se udovoljilo kriterijima EU i otvorili pregovori. Uz podršku susjednih zemalja, kao što su Italija i Slovenija, te svesrdnu podršku Hrvatske, ova inicijativa bi mogla biti ključna za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u EU.

Želja za članstvom u EU je važna ne samo zbog političke i ekonomske stabilnosti, već i zbog mogućnosti ostvarivanja raznih pogodnosti kao što su veći pristup tržištu i fondovima EU. Otvoravanje pristupnih pregovora s EU predstavlja važan korak koji bi omogućio BiH da se približi ostatku Europe i jača svoju poziciju na međunarodnoj sceni.

Bosna i Hercegovina ima mnogo izazova pred sobom, ali podrška susjednih zemalja i članica EU može biti ključna za postizanje napretka u procesu pristupanja. Očekuje se da se napori BiH cijene i da će Europska unija prepoznati potrebu za otvaranjem pristupnih pregovora. Ubrzani napredak u ovom procesu bio bi pozitivan signal za cijeli region zapadnog Balkana i dokazalo bi se da se reformski proces isplati.

Podijeli ovaj članak