Građani na ulicama BiH: Žene su žrtve društva kojim vladaju nasilnici

6 min. čitanja

Stotine ljudi došle su kako bi posljednji put odale počast ubijenoj Nizami Hećimović. Dženaza je klanjana ispred džamije u Mionici – Krčevina, a ukop je obavljen u mezarju kod džamije.

Dva razloga ministra Košarca

”Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 8. izvanrednoj telefonskoj sjednici nije imalo potreban kvorum za odlučivanje, na kojoj je trebao biti razmatran Prijedlog odluke o proglašenju 16. 8. 2023. godine danom žalosti u Bosni i Hercegovini zbog tragedije u Gradačcu. Na telefonskoj izvanrednoj sjednici nije osiguran kvorum za rad i odlučivanje Vijeća ministara BiH tijekom glasovanja, koje je bilo otvoreno danas u razdoblju od 9.30 do 12 sati”, saopštili su jučer iz Vijeća ministara.

Dan žalosti jučer je bio u Tuzlanskom kantonu i Brčko distriktu, u Gradačcu vlada trodnevna žalost, dok je Vlada RS-a izabrala srijedu, pa su se državni ministri iz ovog entiteta Staša Košarac i Nenad Nešić odlučili za sraman potez, jer su izignorisali glasanje na sjednici Vijeća ministara kako bi slijedeći političkog gurua Milorada Dodika pokazali da država ne funkcioniše. Košarac je, pravo govoreći, imao i osobni razlog: ispovijest njegove bivše supruge je svojevremeno uzburkala ovdašnju javnost upravo zbog nasilja u porodici. Nakon svega, Vladi FBiH ništa drugo nije preostalo već da srijedu proglasi danom žalosti i u ovom entitetu.

Federalni premijer Nermin Nikšić naveo je na društvenim mrežama da je proglašavanje dana žalosti najmanje što možemo učiniti u iskrenoj nadi kako nikada više za takvo nešto neće biti potrebe.

– Niko ne može garantirati da se ovakve stvari neće ponoviti, ali vam ja, kao premijer, obećavam da ću uraditi sve što je u mojoj moći da se ovakve tragedije spriječe, naveo je Nikšić na Facebooku.

Ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly povodom tragedije u Gradačcu oglasio se na Twitteru.

– Dok danas i sutra porodice i bližnji ispraćaju Nizamu Hećimović, Džengiza i Denisa Ondera, želim im uputiti moje duboko saučešće. Neka im je laka zemlja, napisao je Reilly.

Podsjećamo, Nermin Sulejmanović u petak je u krvavom piru ubio tri osobe. Najprije je pretukao i ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović, a potom krvavi pohod nastavio ubivši oca i sina Denisa i Ondera Džengiza. Ranio je suprugu i majku dvojice pomenutih Harisu Džengiz, te policajca Huseina Kotorića i sugrađanina Nedima Pamukovića.

Nakon trostrukog ubistva građani su ponovo izašli na ulice Gradačca, ali i Mostara, Orašja, Zenice, Tuzle i Sarajeva.

Protestno okupljanje u Sarajevu započelo je ispred katedrale Srca Isusova. “Sarajevo za Nizamu”, “Šutnja je odobravanje”, “Recimo NE nasilju”, “Stop femicidu”, “Sarajevo je uz Gradačac”, samo su neke od poruka na transparentima koje su građani nosili. Na protestima je gradonačelnica Benjamina Karić pročitala 16 zahtjeva koji se odnose na borbu protiv nasilja, prvenstveno nad ženama, nakon čega je uslijedila minuta šutnje.

– Došla sam na ovaj skup da podržim žene koje su maltretirane, koje doživljavaju razne neprijatnosti od svojih partnera. Mi to nismo smjeli dozvoliti. Mnogi su gledali video. Čudim se da su mogli takve stvari gledati. Želim da nijedna žena ne doživi to što je Nizama doživjela, kazala je Jadranka Prlić iz Udruženja oboljelih od karcinoma dojke Renesansa.

Članice udruženja Glas žene iz Bihaća već tokom vikenda iskazale su nezadovoljstvo.

– Povodom femicida koji se desio u Gradačcu, pozvale smo građane i građanke da nam se pridruže, a mi smo izašle sa smrtovnicama i sa pištaljkama, kazala nam je Enisa Raković, predsjednica Udruženja.

Aktivistkinje iz Bihaća protestirale su zbog zločina femicida u Gradačcu, podsjećajući i na ubistvo žene prošle godine u gradu na Uni.

Ovdje se žene ubijaju

– Ona je prijavila nasilje – pa ju je ubio. Ovdje se žene ubijaju, jer pružaju otpor. Ovdje se žene ubijaju, jer traže zaštitu. Tražimo od institucija ove države da zaštite sve žene koje prijavljuju nasilje i da po službenoj dužnosti ispituju sve moguće indicije da se nasilje negdje dešava, poručile su one.

– Nasilje, nasilje, nasilje prema ženama su riječi zbog kojih sam dobivala prijetnje, ali se nisam obazirala. Govorila sam i govorim da je nasilje nad ženama svaki dan u porastu, a za mnoge postaje vidljivo kada u javnost dospiju kobne, nesagledive posljedice, a jedan od takvih slučajeva je ovaj u Gradačcu. Strah koji je žena osjećala bio je opravdan, realan, ali joj nisu vjerovali oni koji su trebali, oni koji su morali da je zaštite, izjavila je Sabiha Husić, direktorica zeničke Medice.

Upozorava da su stavovi koji se čuju u društvu obojeni kulturom patrijarhata.

– Muško je sve, moć, snaga, batina, a žena mučenica, ropkinja, uvijek kriva za sve. Navedeni odgovori su samo neki od mnogobrojnih koje slušamo godinama u priči o tome kako se predstavnici institucija odnose prema ženama kada prijave nasilje i zatraže pomoć, istakla je Husić.

Podijeli ovaj članak