Godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad: “42 nisu dočekali kraj rata…”

3 min. čitanja

Porodice poginulih i veterani Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo danas su obilježili 31. godišnjicu postrojavanja pripadnika ove brigade, te su učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odali počast poginulim borcima i šehidima.

Obilježavanju su prisustvovali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je položio cvijeće i odao počast poginulim pripadnicima Brigade, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS-a… 

Na današnji dan 1992. godine na prostoru današnjeg Trga oslobođenja Alija Izetbegović, izvršena je svečana smotra 750 pripadnika Prve brigade policije Stari Grad, i to je bila prva smotra odbrambenih snaga države Bosne i Hercegovine.

Nakon toga uslijedilo je masovno pristupanje građana Sarajeva u redove MUP-a i tadašnje Teritorijalne odbrane, što se pokazalo presudnim za odbranu glavnog grada.

Penzionisani policajac Dragan Mioković, danas zastupnik Naše Stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uoči svečanog obilježavanja godišnjice, oglasio se Twiteeru te najavio:

“Danas, bijela košulja i crvena kravata, pa u 8 položiti cvijeće u MUPKS, a u 10 postrojavanje kod spomenika u parku kod Ekonomije. 31 godina je prošla kako se Prva brigada policije Stari grad, nas 700 pod oružjem, postrojila tu, da Gradu pokaže da ima ko da brani i odbrani, a njima gore, na brdu, da to što su započeli, neće ići baš kako su zamislili.

42 iz tog stroja nisu dočekali kraj rata, više od 100 je umrlo od kad je stao rat do danas. Rahmet im dušama i laka zemlja bosanska. Poslije ćemo, u koloni, do “našeg” trga kod Vijećnice”, napisao je Mioković. 

Danas, bijela košulja i crvena kravata, pa u 8,00 položiti cvijeće u MUPKS, a u 10 postrojavanje kod spomenika u parku kod Ekonomije.
31 godina je prošla kako se Prva brigada policije Stari grad, nas 700 pod oružjem, postrojila tu, da Gradu pokaže da ima ko da brani i odbrani
1/2

— dragan miokovic (@DraganMiokovich) May 18, 2023

Iz MUP-a KS-a su također uoči obilježavanja najavili da zajedno sa Upravom policije učestvuju u obilježavanju 31. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad.

“Tim povodom, dva počasna voda policijskih službenika Sektora za policijsku podršku bit će postrojena kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima i veteranima Prve brigade policije Stari Grad, a delegacije Ministarstva i Uprave položit će cvijeće i odati počast.

U planiranom defileu veterana, od Ferhadije do Trga Prve brigade policije, učestvovat će i službenici MUP-a Kantona Sarajevo, a koji su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bili pripadnici Prve brigade policije Stari Grad.

Podijeli ovaj članak