Glumac Narodnog pozorišta RS o napadima: Treba li da se pravdam trideset godina nakon rata

2 min. čitanja

Dvije vlade, Republike Srpske i Federacije, prije dva dana su sjedile ovdje zajedno i sastančile. Jel’ njih neko pitao? Možda među njima ima neki “Zlatni ljiljan”, možda ima tu neki što je mene ranio, ‘92? Pa, šta, istakao je Stojković

Da li smatrate da bih ja, borac Vojske Republike Srpske prve kategorije i ratni vojni invalid, trebao imati zabranu da učestvujem na bilo kojem festivalu u Federaciji BiH samo zato što sam bio pripadnik Vojske RS od prvog do posljednjeg dana rata?

Upitao je to Aleksandar Stojković, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske, nakon što su se u javnosti, od strane pojedinaca, pojavile kritike zbog učestvovanja Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) na Teatar festu “Petar Kočić” u Banjaluci.

– Da li ja trebam nekome da se pravdam zato što smo pozvali naše kolege da igraju ovdje predstavu? Trideset godina nakon rata… Dvije vlade, Republike Srpske i Federacije, prije dva dana su sjedile ovdje zajedno i sastančile. Jel’ njih neko pitao? Možda među njima ima neki “Zlatni ljiljan”, možda ima tu neki što je mene ranio, ‘92? Pa, šta, istakao je Stojković.

On je pozvao saborce, sve kolege iz svih udruženja da dođu, da sjednu s njim i razgovaraju, da ne slušaju senzacionalističke napise.

– Od njih ja ništa ne krijem; naš krv je ista, ona koju smo prolili stvarajući ovu zemlju, naveo je on.

Dodaje kako je u ratu izgubio najbolje drugove, rodni kraj i mladost.

– Jel’ ja trebam mom Marku da kažem: “Nemoj slučajno da pređeš u Sanski Most svom prađedu, mom đedu Jovanu na grob?” Dal’ treba to da radim, rekao je on na koferenciji za medije.

Podijeli ovaj članak