Glad ne zna za granice: Građani Mostara sve češće kradu hranu, prodavnice primorane zaposliti zaštitare

2 min. čitanja

Zbog rasta cijena, u posljednje vrijeme su sve češće krađe u prodavnicama, pa tako i hrana koja je u oktobru na godišnjem nivou poskupljala za 25,9 posto.

Kriza i glad natjerali su pojedine građane i na krađu namirnica.

Kako kažu radnice u mostarskim prodavnicama, među kradljivcima ima i onih koji to rade iz navike.

– Krade se sve, a najviše maslac, kroasani, suhomesnati i mliječni proizvodi. Zbog velikog porasta krađa, prije mjesec dana angažirali smo i zaštitara. Baš smo neki dan uhvatili jednu gospođu da krade maslac, i to onaj mali od 20 grama‘, kaže Ernesa Tipura, voditeljica poslovnice jedne mostarske trgovine, prenosi Bljesak.info.

Napominje kako policiju nisu zvali, a gospođa je maslac vratila. Radnica u prodavnici mješovite robe u jednom mostarskom trgovačkom centru kaže kako se kod njih najviše kradu sirevi i suhomesnati proizvodi, tj. malo skuplja roba.

Ona smatra da ko jednom ukrade, uvijek će krasti, te da većinom krade “fina i ljubazna gospoda”.

Češće kradu žene, a policiji više i ne prijavljuju sitne krađe poput pašteta, mesnih narezaka, namaza.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić kaže kako se hrana većinom krade u tržnim centrima.

– Tada se počiniteljima uručuje prekršajni nalog, ako nema elemenata kaznenog djela, istakao je Marić, te dodao kako će MUP tačnu statistiku o počinjenim krađama u ovoj godini imati početkom januara 2023. godine, ali je napomenuo da prema trenutnim podacima, u posljednje vrijeme ne bilježe veći broj krađa nego što je to uobičajeno.

Podijeli ovaj članak