(FOTO/VIDEO) Održana komemoracija povodom smrti Dževada Karahasana

2 min. čitanja

Na dan dženaze, akademici su biranim riječima govorili o velikom čovjeku i najprevođenijem bh. piscu, pored Ive Andrića, kako je o njemu kazao dopisni član Odjeljenja za umjetnost Akademije Mile Stojić

Komemoracija povodom smrti velikog bosanskohercegovačkog književnika i akademika Dževada Karahasana održana je u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Na dan dženaze, akademici su biranim riječima govorili o velikom čovjeku i najprevođenijem bosanskohercegovačkom piscu, pored Ive Andrića, kako je o njemu kazao dopisni član Odjeljenja za umjetnost Akademije Mile Stojić.

On se s Karahasanom poznavao još od zajedničkih studentskih dana u Sarajevu i na osnovu dugogodišnjeg prijateljevanja ističe da Dževad nije isuviše mario za trendove samo zato što su plod savremenosti već isključivo za istinsku umjetnost koja uvijek mora biti okrenuta vječitim temama. Njegov govor odlikovale su velika erudicija i precizna logika, a literatura mu je bila čisti produkt intelekta, kazao je Stojić.

Karahasan je oduvijek bio filozof, ne samo pisac prevođen na 17 jezika, što ga i svrstava u najprevođenije bosanske autore.

O priznatom književniku čiji je odlazak izazvao žal među poznavaocima njegovog stvaralaštva i moralnog lika, govorili su dopisni članovi Akademije nauka i umjetnosti BiH Mile Babić te Slobodan Blagojević, kao i Nikola Petrović uime Hrvatskog društva pisaca čiji član je bio i Karahasan.

Podijeli ovaj članak