(FOTO) U Banjoj Luci se pojavili ponižavajući bilbordi – “Vojna oprema je vidljiva, nije ugodno”

2 min. čitanja

Kampanja “Granica postoji” koju u posljednjih nekoliko sedmica aktivno provodi vladajuća koalicija u Republici Srpskoj na čelu sa Miloradom Dodikom jutros je “kulminirala” postavljanjem novih bilborda u Banjoj Luci.

Na bilbordima su upućene poruke “Zato što ne damo naše šume”, “Zato što ne damo naše nadležnosti”, “Zato što ne damo naše granice”.

O ovim bilbordima jutros je za BHRT govorila predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić.

– Jutros kada sam krenula na posao, vidjela sam bilbord. Mogu vam reći da nije prijatan i na njemu piše ‘Granica postoji‘, na kojem je čovjek i malo mu se vidi vojna oprema. Nije u civilu.

To je na vidnom mjestu, na kružnom toku gdje je veliki promet vozila. Za mene takve poruke apsolutne nisu dobre. Ne bi smjele dolaziti s nikakvih strana, rekla je Trivić.

Kampanja “Granica postoji” izazvala je podijeljene reakcije javnosti. Dok jedni podržavaju inicijativu vlasti da štiti interese Republike Srpske i ne dozvoljava bilo kakav gubitak nadležnosti i teritorijalnih cijelina, drugi se pitaju da li je ovakva kampanja previše provokativna i da li se na ovaj način stvara nepotrebna tenzija između entiteta.

Narodni front je izrazio nezadovoljstvo postavljanjem ovakvih bilborda, smatrajući da to može dodatno pogoršati odnose između entiteta i produbiti političku podjelu u zemlji. Prema njihovom mišljenju, umjesto da se radi na jačanju dijaloga i saradnje između entiteta, vladajuća koalicija bira da koristi taktiku nacionalističkih poruka koje mogu izazvati konflikte.

Nakon postavljanja novih bilborda, očekuje se dalja reakcija političkih partija i organizacija kako bi se razjasnile namjere kampanje “Granica postoji” i utvrdilo da li je ovakav vid promovisanja političkih stavova prihvatljiv. U svakom slučaju, ovakve akcije svakako utječu na političku atmosferu i mogu imati dugoročne posljedice na odnose između entiteta u Bosni i Hercegovini.

Podijeli ovaj članak