(FOTO) Tri je puta bila zapečaćena: Konačno otvorena džamija u Rabranima kod Neuma

6 min. čitanja

U selu Rabrani u neumskom zaleđu danas je svečano otvorena Tucakovića džamija. Ovaj vjerski objekat se često spominjao u javnosti zbog kontroverzi koje je izazvala njegova gradnja. Naime, građevinska inspekcija je tri puta pečatila džamiju, aposljednji put je to bilo kada su radovi već bili pri samom kraju, tvrdeći da je munara uz objekat nelegalno sagrađena.

Inače, džamija je porušena u toku rata, a obnovljena je 2000. godine. Prije tri godine počela je njena rekonstrukcija, koja je okončana uz mnogo problema.

Ipak, čini se da su problemi riješeni, jer je džamija danas konačno otvorena, a uz nju se, kako je to uobičajeno, nalazi i munara.

Adaptirana Tucakovića džamija u Rabranima kod Neuma, Medžlis Islamske zajednice Stolac, svečano je otvorena danas u prisustvu velikog broja vjernika.

Kvadrati i sloboda

Otvorenju džamije prisustvovali su reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, muftija mostarski Salem-ef. Dedović, kao i brojni drugi zvaničnici iz vjerskog, društvenog, političkog, privrednog i javnog života u Bosni i Hercegovini, kao i diplomatskih misija i međunarodne zajednice, saopćija je agencija Mina.

– Došli smo iz svih krajeva Bosne i Hercegovine da damo podršku ovoj, maloj zajednici, ali vrijednoj svakog našeg pomena i divljenja. Interesuje me samo ono što mi danas ovdje na ovom prostoru možemo naučiti na primjeru ove džamije i ovih ljudi. Vidite ovu džamiju ispred nas, ona je mala. U svijetu ima džamija koje mogu primiti hiljade klanjača. Ovdje nije stvar u kvadratima. Stvar je u principu, odbrana principa prava da budemo muslimani i da imamo džamiju. To je ono što je bitno ovdje, što možemo naučiti, naglasio je reisul-ulema.

Dodao je da vjerski objekti nisu kvadrati, nego iskonsko ljudsko pravo.

– Onaj koji je siguran u svoju vjeru, u svoju tradiciju, nikada se neće bojati tuđe. Zato je nama važno da ovdje u Rabranima branimo princip slobode. Onaj ko ne razumije ovaj princip, ništa u svom životu neće razumjeti. Želim zahvaliti ovim ljudima koji su stajali na čelu projekta. Znam koji su teret ponijeli i koji pritisak još imaju, kazao je reisul-ulema, koji je s muftijom mostarskim i džematlijkom Eminom Tucaković i otvorio ovu džamiju.

Muftija mostarski ovom prilikom zahvalio je reisul-ulemi na podršci koju je pružao i koju pruža hercegovačkim Bošnjacima.

– Reisul-ulema je sve vrijeme bio s nama, znao je kojem se cilju usmjeravamo. Tom cilju danas svjedočimo. Danas, mi hercegovački muslimani, imamo pravo da budemo ponosni i sretni. Bošnjaci u ovom kraju nisu od jučer, naša historija ovdje traje, ima duboke korijene, kazao je muftija.

Naglasio je da džamija u Rabranima predstavlja samo kontinuitet vjerskog, duhovnog, kulturnog života zajednice na ovom podneblju.

– Nedopustivo je govoriti o malim i velikim brojevima, nedopustivo je da neko računa na koliko bošnjačkih glava i kuća može ili ne može doći džamija. Naše društvo je pluralno, demokratsko. Oduvijek smo ga živjeli i razvijali, ovdašnji čovjek se saživljavao s tim. Ali se nikad nije saživljavao da se nečija politika ili ideologija propisuje mjeru slobode. Bosni i Hercegovini nije dobronamjerna politika koja želi propisivati stepen bošnjačkih sloboda u ovom mjestu i kraju. Jedini ispravni put da svima u domovini bude lijepo jeste da u pluralnosti jedni druge priznajemo i poštujemo, i da poštujemo da je ova džamija kontinuitet u ovom kraju i da je ona, kao takva, našim ljudima ovdje potreba, kazao je, između ostalog, muftija mostarski.

Poručio je da Bošnjaci muslimani ovog kraja trebaju da imaju puna prava, u svim segmentima.

– Nas niko ne treba potcjenjivati. U Hercegovini su Bošnjaci faktor i činjenica. Neko ko misli vršiti hegemoniju, bolje mu je da odustane od toga. Ova džamija je našim ljudima ovdje na emanet, da bude snaga, ponos i obaveza, da ovdje svjetlo vjere, snaga ezana, džemata, uvijek sija, istaknuo je muftija mostarski.

Obnova džamije

Prigodne čestitke u ime svih izabranih zvaničnika na različitim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini u toku programa izrazio je prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović, a u ime Pravoslavne crkve i Eparhije Zahumsko hercegovačke i pomorske paroh mostarske parohije protojerej Marko Gojačić.

Džematlije Rabrana ističu kako je otvorenje ove džamije velika radost za njih, ali i za cjelokupnu Islamsku zajednicu, posebno nakon dešavanja u posljednjih godinu dana, koja su pratila proces adaptacije.

U programu otvorenja džamije učestvovali su hafiz Omer-ef. Zulić, hafiz Hamza-ef. Lavić, Resul-ef. Alić, Senaid-ef. Isaković i glumac Mirza Mušija.

Također, uručene su i zahvalnice za trud, zalaganje, nesebičnost i podršku Amer-ef. Beći, imamu i koordinatoru projekta dogradnje Tucakovića džamije, džematlijama Rabrana koju je preuzeo Ejub Tucaković, arhitekti džamije Emiru Sadžaku i izvođaču radova Firmi Građevinar Fajić iz Mostara.

Zahvalnice drugim dobrotvorima bit će uručene naknadno, na posebno organiziranoj svečanosti.

Tucakovića džamija građena je u XVII stoljeću, a u svojoj historiji rušena je više puta. Obnovu džamije, mekteba i pratećih objekata tokom 2021. i 2022. godine vršili su mještani i vakifi.

Podijeli ovaj članak