(FOTO) SIPA se raspituje oko Bakira Izetbegovića: Zanimaju ih dva slučaja

1 min. čitanja

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je od Predsjedništva BiH dokumente koji se odnose na reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

– Obavještavamo vas da policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u skladu sa Naredbom Tužilaštva BiH preduzima mjere i radnje u sklopu kojih je potrebno da nam dostavite podatke o licima Bakir Izetbegović, Dževad Mahmutović, Elvir Čamdžić i Sakib Softić, u cilju utvrđivanja koje su funkcije, pozicije i poslove imenovani obavljali 2017. godine. Također, ako ste u mogućnosti, potrebno je da nam dostavite podatke ko su bili imenovani članovi ekspertne grupe za reviziju presude za genocid po tužbi BiH protiv Srbije, navodi se u zahtjevu SIPA-e.

Pored informacija vezanih za slučaj revizije tužbe protiv Srbije, SIPA je u vezi Izetbegovića poslala zahtjev i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Tu se radi o informacijama na osnovu anonimne krivične prijave zbog neprovođenja presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”.

– Potrebno je da nam dostavite informaciju da li je predmetna odluka Ustavnog suda BiH izvršena i provedena te ukoliko jeste, kada i na koji način, odnosno ukoliko nije, zašto nije i zbog čega, ističe se u zahtjevu SIPA-e.

Podijeli ovaj članak