(FOTO i VIDEO) Bajramska hutba reisa Kavazovića: Podredimo svoje ambicije zajednici u kojoj živimo

6 min. čitanja

Domovina je zavičaj, rodna gruda, ona koja se voli kao život. To je ono što nam je milo i sveto, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u hutbi tokom bajram-namaza kojim je danas počeo jedan od najvećih muslimanskih praznika Ramazanski bajram, javlja Anadolija.

U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz, a bajramsku hutbu i namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu predvodio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

“U ovom bajramskom jutru svjedočimo našu predanost i pokornost Svemogućem Allahu. Hvala mu na blagodatima života koji nam je podario i na blagodatima vjere kojoj nas je uputio. Hvala mu na milosti prema nama i hvala mu na oprostu grijeha u ramazanu. Radosni smo i zadovoljni što je u naša srca ušlo svjetlo vjere i ojačalo nas strpljenjem”, rekao je Kavazaović.

Nauči nas gospodaru naš, kazao je reis Kavazović, da se stidimo okrutnosti srca naših, koja nemaju sažaljenja prema ljudima koji pate.

“Mi svakodnevno odbacujemo, optužujemo i osuđujemo jedni druge, bez srama i stida. Daj nam snage da na ljude gledamo pogledom koji prepoznaje lice brata i sestre. Probudi u nama osjećaj stida i plemenitosti, koji izvire iz saosjećanja prema svim ljudima, posebno onima izloženim patnji, bez obzira na njihovo porijeklo, bili oni siromasi, bolesnici ili muhadžiri. Gospodaru naš, pomozi nam da u našim srcima ponovo otkrijemo umijeće samilosti i suosjećanja, koje će nas učiniti boljim ljudima i boljim vjernicima”, rekao je Kavazović.

Istakao je da smo mi jedni drugima emanet.

“Poslanik nas je učio: ‘Musliman je muslimanu brat, ne čini mu nasilje niti ga izdaje‘. Lakše je čovjeka osumnjičiti, optužiti i osuditi nego ga upoznati i razumjeti. Razgovarati argumentima je teže, ali je to ispravniji put. Imajmo povjerenja jedni u druge, sve dok ne vidimo da se naš brat ne drži datog obećanja. Ne činimo jedni drugima ono zbog čega ćemo zažaliti i što ne bismo voljeli da nam se čini. Kome se ne može vjerovati, ni riječ mu nije skupa. Molimo Allaha da popravi naše međusobne odnose u onome što je dobro za nas”, rekao je reis u bajramskoj hutbi.

Naglasio je da “živimo u zemlji koju volimo i za koju smo mnogo puta dali velike žrtve”.

“Šehidi vječno stoje kao svjetionik na našem putu slobode. Mnogo puta stradali su naši najmiliji, bez ikakve krivice, u zločinima i u genocidu. Sjećanja na njih ne mogu izblijediti, niti se njihovi dželati mogu zaboraviti. Sada smo svjesniji tvojih riječi gospodaru u kojima si rekao: Ako vi dopadate rana, i drugi rana dopadaju. A u ovim danima mi dajemo pobjedu sad jednima, a sad drugima, da bi Allah ukazao na one koji vjeruju i odabrao neke od vas kao šehide, Allah ne voli nasilnike. Domovina je zavičaj, rodna gruda, ona koja se voli kao život. To je ono što nam je milo i sveto. Mi volimo ovu našu zemlju srcem i dušom, i onda kada od nje živimo daleko u tuđini. Nosimo je sa sobom, i u snu i na javi. Svaka njena praška je kap naše krvi, svaki njen kamen je kula u kojoj stražari gazija. I zato neka nam niko ne dira u našu domovinu i neka ne iskušava našu odlučnost. Budimo zajedno”, poručio je Kavazović.

Kako je kazao, Božija pomoć je uz zajednicu, učio nas je Poslanik.

“Zajednica uvijek nepogrešivo slijedi javni interes. Naučimo poštovati javni interes i voditi dijalog, čak i onda kada mislimo drugačije od većine u našoj zajednici. Podredimo svoje ambicije zajednici u kojoj živimo. Poštujmo njene propise, jer tako čuvamo red. Svakoj zajednici je potrebno vođstvo koje će brinuti o njenom interesu. Onaj koji dopušta da mu drugi kuću uređuju ostat će dugo pod stegom toga drugog. Trebamo nadvladati tu jetimsku logiku u našim javnim poslovima, da nam stranci kuću uređuju. Trebamo kao odrasli ljudi početi brinuti o sebi”, naglasio je Kavazović.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH je istakao da su mubarek dani Bajrama dani naše radosti i našeg zajedništva.

“Ovo je vrijeme u kojem treba da priđemo jedni drugima, bez ikakvih ograda i interesa. Nemojmo jedni druge odbijati. Naše ruke neka budu raširene, a srca otvorena. Pomozimo jedni drugima iskreno, saslušajmo jedni druge, razgovarajmo, to će nam dati tako potrebno samopouzdanje. Neka u našim srcima uvijek bude mjesta za iskrenu vjeru i spremnosti da služimo ljudima i zajednici. Ojačajmo svoju nadu molitvom i razgovorom s najmilijima. Allah je uvijek na pomoći vjerniku sve dok je vjernik na pomoći svom bratu. Pomozimo ljudima koji pate, djeci koja trebaju našu zaštitu, bolesnima kojima je potrebna naša njega, muhadžirima kojima je potrebno sklonište i zaštita”, rekao je Kavazović.

Podsjetio je da je sutra Dan šehida.

“Prisjetimo se da njima dugujemo neizmjernu zahvalnost i skrušenu dovu. U njihovom šehadetu je naš život, ne smijemo to nikada zaboraviti. Bajram čestitam muslimanima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i našoj dijaspori. Provedite ga sa svojim najbližim i u Božijem zadovoljstvu”, dodao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u hutbi tokom bajram-namaza.

Podijeli ovaj članak