EU nastavlja podržavati BiH: Stiže pomoć u vrijednosti od 43,8 miliona eura

4 min. čitanja

Tri ugovora o bespovratnim sredstvima Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu potpisana su danas u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH. Njihova vrijednost iznosi 43,8 miliona eura, a namijenjena su nastavku izgradnje Koridora Vc i poboljšanju sistema vodosnabdijevanja u Visokom i okolnim naseljima.

Nove dionice

Riječ je o dodjeli sredstava u skladu sa sveukupnim ciljevima EU za podršku ekonomskom rastu, ulaganjima i unapređenju kvaliteta života građana na putu BiH u EU.

Prema saopćenju Delegacije EU u BiH, prva dva ugovora odnose se na finansiranje dvije nove dionice na Koridoru Vc, petlja Rudanka – tunel Putnikovo Brdo i tunel Putnikovo Brdo – petlja Medakovo u vrijednosti od 42,8 miliona eura.

Trećim ugovorom izdvajaju se dodatna sredstva za proširenje i sanaciju vodoopskrbne mreže na veliki dio grada Visokog, Moštre te se gradi jedan glavni rezervoar u Dubravama.

Ugovore o grantovima su potpisali ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija i šefica EBRD-a za BiH Manuela Naessl uz prisustvo šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Johanna Sattlera te savjetnice JP Autoceste FBiH Merime Karabegović, izvršnih direktora JP Autoputevi RS Miroslava Bajića i Siniše Gavrića, gradonačelnika Visokog Mirze Ganića te direktora JKP Visoko Almira Hadžialića. 

– EU njeguje trajno prijateljstvo i partnerstvo sa BiH i podržava projekte koji su od konkretne koristi za građane ove zemlje. Drago mi je da se nakon potpisivanja današnjih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava mogu graditi daljnje dionice važne autoceste na Koridoru Vc, te da će se obnoviti sistem vodosnadbijevanja u okolici Visokog kako bi se omogućio pristup čistoj vodi, poručio je ambasador Sattler te dodao da se doprinos EU u bespovratnim sredstvima za Koridor Vc značajno unaprijedio kroz godine te da sada iznosi 40%.

Pored grantova koje obezbjeđuje EU, ovi projekti se sufinansiraju povoljnim kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je uz Evropsku investicijsku banku (EIB) strateški partner EU.

– Zajedno sa EU, nastavljamo podržavati BiH u završetku izgradnje Koridora Vc. Novi autoput već je poboljšao transportnu povezanost i poslovanje u zemlji i radujemo se budućem napretku u izgradnji, kazala je Naessl.

Na ceremoniji potpisivanja grantova EU obratio se i ministar Tegeltija.

– Želim da naglasim značaj ulaganja iz fondova EU u ovakve projekte. Bespovratna sredstva koje donira EU podrška su implementatorima koji su korisnici kredita, a pomažu im kod finansiranja raznih aktivnosti poput nadzora, konsultacijskih usluga, ali i direktno na poslovima izgradnje. Nadam se nastavku dobre saradnje i ubuduće, a korisnicima  ovih sredstava želim da u rokovima završe posao, zaključio je on.

Proširenje vodovodne mreže

Izgradnja Koridora Vc strateški je prioritet za BiH i očekuje se da će doprinijeti bržem ekonomskom i društvenom razvoju zemlje. Dionica Koridora Vc u BiH duga je 325 kilometara, a sa 148 mostova i 46 tunela autoput je trenutno najveći građevinski projekat u zemlji. Za izgradnju Koridora Vc, EU je do sada izdvojila oko 570 miliona eura bespovratnih sredstava.

Projekt proširenja vodovodne mreže u Visokom omogućit će priključenje novih potrošača, a istovremeno će, kroz obezbjeđivanje tekuće vode, poboljšati životni standard za oko 33.000 građana u Općini Visoko i okolnim naseljima. Investicije će omogućiti obnovu oko 1.400 kućanskih priključaka i uspostavu oko 2.000 novih kućanskih priključaka.

Bespovratna sredstva EU obezbijeđena su kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), koji ima za cilj poboljšanje povezanosti regiona izgradnjom novih saobraćajnih veza i obnovom zastarjele saobraćajne i komunalne infrastrukture.

Podijeli ovaj članak