EP usvojio izvještaj o BiH: Ostvaren je napredak, EU bi trebala ubrzati proces pristupanja

1 min. čitanja

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je danas izvještaj komisije o Bosni i Hercegovini izvjestioca Paula Rangela.

U usvojenom izvještaju članovi Odbora za vanjske poslove pohvalili su našu zemlju za povećano usklađivanje a zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Pozvali su, također, Bosnu i Hercegovinu da ojača svoju spremnost za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Evropska unija je pozvana da ubrza proces pristupanja Bosne i Hercegovine, ali je naglašeno kako se proces mora zasnivati ​​na vlastitim zaslugama zemlje.

Rangelov izvještaj usvojen je glasovima većina i to na način da je 63 člana glasalo za usvajanje, devet protiv, dok su tri člana bila suzdržana.

Naša zemlja dobila je i pohvale za brzo formiranje vlasti nakon okončanja Općih izbora u oktobru prošle godine. 

– Sve političke vlasti trebale bi iskoristiti trenutni zamah kako bi značajno napredovale u provedbi 14 ključnih prioriteta za proces pristupanja, istakli su Europarlamentarci.

Osvrnuli su se, također, i na etničke podjele te su konstatovali da je naša zemlja podijeljenja i nakon više od 25 godina od završetka rata.

Također su spomenuli i secesionističku politiku koju provodi rukovodstvo Republike Srpske. Stavovi rukovodstva RS-a su, kako kažu, u suprotnosti sa evropskom perspektivom BiH.

Podijeli ovaj članak