Efendić i Ogrešević složni po pitanju Schmidtove odluke: Podržavamo Komšićevu apelaciju, ovo se do sada nije desilo u demokratskom svijetu

1 min. čitanja

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić i predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević održali su danas zajedničku press konferenciju.

Efendić je komentarisao Schmidtovu odluku o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH u toku izborne noći. 

– Ja sam sa kolegom Ogreševićem imao više kontakata od dana održavanja izbora. Imamo tu specifičnu situaciju koja se nikada nije desila u BiH, ali i u demokratskom svijetu, da se u izbornoj noći promijene izborna pravila, rekao je Efendić.

 

Za njih je to, kako kaže Efendić, loša odluka te u tom kontekstu podržavaju apelaciju člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

– To smo ocijenili lošom i nepovoljnom situacijom, da se na jedan takav način u takvom trenutku mijenjaju izborna pravila. Možemo reći da podržavamo apelaciju člana Predsjedništva BIH gospodina Komšića koji je zatražio od Ustavnog suda da se izjasni o ovakvom djelovanju i načinu izmjena Izbornog zakona, kazao je on.

Nermin Ogrešević je govorio o uvođenju modernih tehnologija u izborni proces kazavši kako se mora insistirati na takvoj vrsti reforme i u budućnosti.

Podijeli ovaj članak