Efendić govorio koju poziciju očekuje nakon potpisivanja sporazuma: Hoće li napustiti Općinu i postati premijer KS-a?

2 min. čitanja

O saradnji sa HDZ-om, širokoj koaliciji Osmorke, principima i načelima nove vladajuće većine te hoće li na mjesto premijera KS, za O kanal večeras je govorio Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH.

Na pitanje gdje sebe vidi i da li je mjesto premijera Kantona Sarajevo njegova naredna adresa, Efendić je odgovorio: 

– Nisam siguran. Stranka za BiH je dobila pet mandata u KS, većina je 18. Po mom mišljenju to ne kvalifikuje Stranku za BiH da pretenduje na to mjesto. Vjerujem da postoji mogućnost da budemo dio parlamentarne većine u Skupštini KS i time participiramo u radu vlade. Mjesto premijera je stvar političkog dogovora i stranke koje su osvojile veći broj mandata imaju pravo da vode tu vladu. 

Možda je to nešto što su svojim glasanjem rekli i građani Kantona Sarajevo u individualnom smislu, jer sam pojedinačno, kao kandidat, osvojio najveći broj glasova – 21.500 hiljada glasova od svih kandidata za Skupštinu, što je bilo najviše. 

Nisam siguran da su politički okolnosti takve gdje imamo Trojku, kao jednu vrstu koalicije, koja je djelovala u protekle četiri godine i koja samostalno može da formira većinu u Skupštini. Dakle, imaju 18 mandata. Nisam siguran da bi bilo za očekivati da oni mjesto premijera prepuste nekome ko ne dolazi iz te grupacije stranaka.

Podsjećamo, Semir Efendić bio je gost u večerašnjem dnevniku O kanala, a cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Podijeli ovaj članak