Džaferović na kraju mandata: Obilježen ozbiljnim iskušenjima koja nisu uobičajena, morali smo braniti…

5 min. čitanja

Četverogodišnji mandat Predsjedništva Bosne i Hercegovine obilježila su ozbiljna iskušenja koja nisu uobičajena za svaki mandat Predsjedništva, poput blokade institucija, pandemije, migrantske krize, te nasrtaja na ustavno-pravni poredak BiH i institucije BiH, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. 

“Bio je to jedan mandat u kojem su se morale braniti elementarne stvari, i ako ćemo ga cijeniti po tome, onda je bio uspješan. Bosna i Hercegovina i vrijednosti na kojima je ona utemeljena su odbranjene”, rekao je Džaferović.

Jedna od stvari koje predstavljaju napredak, ističe Džaferović, je preporuka Evropske komisije da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za članstvo u EU.

“Do tada Bosna i Hercegovina nikad nije dobila takvu vrstu preporuke. Dobila je mišljenje o kandidatskom statusu, o potrebi ispunjavanja svih 14 prioriteta. Po prvi put u junu ove godine zasjedalo je Evropsko vijeće i zatražilo od Evropske komisije da se izvrši procjena stepena obavljenih reformi u Bosni i Hercegovini i da se preporuči od strane EK kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu. Tu vijest nam je donijela i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prilikom prošlosedmične posjete BiH”, podsjetio je Džaferović.

Kada je riječ o prijedlogu za kandidatski status BiH, Džaferović kaže da je to bezuslovni prijedlog.

“Od nas se ne traže nikakvi uslovi da bismo dobili kandidatski status. Preporučen je bezuslovan kandidatski status i nadam se da će Evropsko vijeće donijeti tu odluku u decembru. Kazano je da se od Bosne i Hercegovine očekuje, nisu to uvjeti, nego se očekuje da se u ovo vrijeme, od momenta preporuke do momenta odluke Evropskog vijeća, pokuša nešto uraditi na nekih osam područja”, naveo je Džaferović, te poručio da vjeruje da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

“Na nama je u Bosni i Hercegovini da to uradimo, prije svega na Vijeću ministara BiH, i na Predsjedništvu BiH. Ne vjerujem da će državni parlament zasjedati u tom periodu, ali bilo bi dobro da i državni parlament uradi sve ono što može. Dok ne dođe novi saziv parlamenta, djeluje stari saziv, dakle postoji jedan kontinuitet u funkcioniranju institucija BiH i to bi trebalo maksimalno da se iskoristi”, naglasio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na pitanje koliko se može razlikovati izvještaj visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u Vijeću sigurnosti UN, u odnosu na ranije izvještaje njegovih prethodnika, Džaferović smatra da “nema nikakvog razloga da se Schmidtov izvještaj posebno razlikuje u odnosu na sve dosadašnje izvještaje”.

“Vidim da ima nekih nekih razlika sa kojima se i ja ne slažem ali ja i dalje stojim kod toga da je visoki predstavnik jako potreban Bosni i Hercegovini, da je on dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i tu za mene nikad nije bilo dileme. Nikada nisam neke postupke ili poteze visokog predstavnika, sa kojima se lično ne slažem, dovodio u vezu sa generalnom pozicijom Ureda visokog predstavnika, odnosno OHR-a u BiH. On je potreban Bosni i Hercegovini. On je napravio historijska postignuća kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, i OHR i Vijeće za implementaciju mira, i tako stvari stoje i kada je u pitanju ovaj izvještaj visokog predstavnika Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Nacija”, istakao je Džaferović, te dodao:

“Nikada mi nećemo rušiti poziciju OHR-a. Čuvaćemo koliko god možemo njen kredibilitet, bez obzira da li se slagali ili ne slagali s nekim konkretnim potezima, ali ćemo uvijek otvoreno ukazati na neke stvari sa kojima se ne slažemo. To je jednostavno politika koju vodim i ja i moja politička stranka.”

Govoreći o misiji EUFOR-a Althea u Bosni i Hercegovini, Džaferović je izrazio nadu da će biti donesena Rezolucija o produženju mandata ovoj misiji sa, kako je naglasio, “istim izvršnim ovlaštenjima kakva ima danas”.

Ukoliko mandat misiji Althea u BiH ipak ne bude produžen, Džaferović podsjeća na ulogu NATO-a prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

“NATO je dužan da štiti mir, da štiti stabilnost Bosne i Hercegovine i da štiti Dejtonski mirovni sporazum”, kazao je, između ostalog, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, u intervjuu BHT1.

Podijeli ovaj članak