Dogovor “Osmorke” odrazio se i na Tuzlanski kanton: SDA i DF spremili “osvetu” SBiH

3 min. čitanja

Pregovori o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu privode se kraju. Iako je sporazum po kojem je SDP u Sarajevu okupio osam stranaka, među kojima je i SBiH, uticao na planiranu koaliciju u TK-u, koju su trebali činiti SDA, DF, SBiH i Socijaldemokrati, SDA i DF će ipak formirati kantonalnu Vladu i bez Stranke za BiH.

Pošten odnos

SDA i DF zajedno imaju 17 zastupnika u Skupštini TK-a. Iako nije poznato ko će još uz njih biti dio vladajuće koalicije, iz SDA su sigurni da imaju potrebnih 18 ruku za formiranje Vlade.

– U ovom trenutku mogu reći da SDA i stranke okupljene oko SDA imaju većinu u Skupštini TK-a. Koliko je to ruku, vidjet ćemo, možda i u ovoj sedmici. Hoće li to biti kapacitet koji sam rekao ili neki drugi, vidjet ćemo, mi u ovom trenutku imamo većinu, neodređeno je kazao Fahrudin Skopljak iz SDA.

Kako smo uspjeli saznati, Vlada Tuzlanskog kantona trebala bi biti formirana u narednih desetak dana

Iako je Fronta dobila ponudu SDP-a o koaliranju i u TK-u, do toga nije došlo niti će doći, pa DF u TK-u ostaje dio koalicije sa SDA.

– Mislim da SDP neće ulaziti ni u kakve koalicije sa nama ili SDA iz prostog razloga jer su spremni zarad Vlade u Sarajevu i Trojke u Sarajevu da ne idu u vlast u TK-u iako imaju zavidan izborni rezultat, ističe Mahir Mešalić iz DF-a.


image

Tuzla ne čeka Sarajevo

Navodi kako DF nije dobio direktivu Predsjedništva stranke kako će se ponašati u TK-u i s kim ići u koaliciju.

– Predsjednik Komšić je jasno naglasio da Kantonalni odbor DF-a Tuzla zadržava puno pravo i autonomiju u odlučivanju budućih koalicija u Tuzlanskom kantonu, jer ovdje ne žive Sarajlije nego Tuzlaci, Gračanlije i da ne nabrajam svih 13 općina. Smatram da je to pošten odnos, kaže Mešalić.

Nijedan saziv Vlade TK-a u posljednjih deset godina nije dočekao kraj mandata bez barem jedne rekonstrukcije. Da će sada biti drugačije, sumnja Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla.

Zbrajanje ruku

– Pitanje je da li će to biti matematička koalicija, a vidimo da se samo sabiraju poslanici iz raznih stranaka i tako se pokušava doći do parlamentarne većine. To je, po mom mišljenju, osuđeno na propast, zaključuje Šehić.

Ko će sve činiti vlast u TK-u, sa sigurnošću ne mogu tvrditi ni sami učesnici pregovora.

Podijeli ovaj članak