Dogovor, ipak, nije toliko čvrst: Osmorka ne želi HDZ BiH u vlasti u Zeničko-dobojskog kantonu

3 min. čitanja

U nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, u petak je izabrano novo rukovodstvo. Za predsjedavajućeg je izabran Elvedin Okerić (NiP), a njegovi zamjenici su Vibor Handžić (NS), Igor Stojanović (SDP) i Danijela Kristić (NiP).

Šef Kluba zastupnika SDA Mahir Dević izjavio je da će ta stranka biti konstruktivna i jaka opozicija u Skupštini KS-a, da će sarađivati, donositi zakone i truditi se kao opozicija da rade najbolje što mogu u interesu građana.

Do kraja decembra ili početkom januara klubovi stranaka trebaju dostaviti predsjedavajućem prijedlog za mandatara Vlade, koji će potom dostaviti prijedlog ministara.


image

Članovi novog rukovodstva sarajevske Skupštine/Senad Gubelić

A većina u Zeničko-dobojskom kantonu, koju čine BHI – KF, SDP, NiP, DF, NES i NS, odbila je ulazak HDZBiH u većinu.

Kenan Uzunović, potpredsjednik BHI – KF-a, rekao je da je koalicija šest stranaka koje u u kantonalnoj Skupštini imaju većinu uvažila stav DF-a, te da nije priključila hrvatske stranke okupljene oko HDZ-a BiH i HNS-a.

– Nije bilo potrebnog stranačkog konsenzusa o ulasku HDZ-a u koaliciju i mi u postupak imenovanja Vlade ZDK-a idemo sa strankama s kojima smo potpisali koalicioni sporazum, a među kojima je i DF. Sjednica Skupštine ZDK-a na kojoj će biti imenovana Vlada trebala bi da bude održana 21. ili 24. decembra. Ostalo je da u narednih dan-dva stranke dostave prijedloge za ministarske pozicije, kako bi mandatarka Amra Mehmedić mogla s kandidatima održati sastanak, objasnio je Uzunović.

Većina u Zeničko-dobojskom kantonu, koju čine BHI – KF, SDP, NiP, DF, NES i NS, odbila je ulazak HDZBiH u vlast

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine i povjerenik Kantonalnog odbora DF-a za ZDK Goran Bulajić kazao je da je već potpisao zahtjev za pokretanje procedure izbora mandatarke i Vlade ZDK-a, te da to isto trebaju učiniti i predsjedavajući Goran Kovačević (NiP) i Behija Kulović (NS).

U Vladu će, osim mandatarke Amre Mehmedić, nestranačke kandidatkinje, BHI – KF predložiti Vinka Marića za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. SDP-u će pripasti Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Ministarstvo unutrašnjih poslova te Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, NES-u Ministarstvo za privredu i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, DF-u Ministarstvo za boračka pitanja i Ministarstvo finansija, NiP-u zdravstvo, a NS-u pravosuđe i uprava. 

Podijeli ovaj članak