Dodiku se ovo neće svidjeti/Oslobođenje saznaje: Bh. vojnici borbeno spremni po svim NATO standardima

1 min. čitanja

Oružane snage su prošle test po NATO standardima.

Kako Oslobođenje saznaje, večeras je na Manjači uručen izvještaj NATO-a koji za sve učesnike vježbe Kombinovani napor 22 pokazuje da su “Combat read”.

Podsjećamo, na Manjači je učestvovalo više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH, te vod vojne policije i voz za uništavanje eksplozivnih sredstava. Vježba je trajala pet dana, a ocjenjivanje je izvršeno po NATO konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) s ciljem provjere dostignutog nivoa obučenosti pripadnika BGLP-a, te spremnosti i sposobnosti djelovanja u multinacionalnom okruženju po NATO standardima.

Procjenu jedinice vršio je evaluatorski tim sačinjen od 20 ocjenjivača iz zemalja NATO-a i Partnerstva za mir i 50 ocjenjivača iz OSBiH.

Prema njihovim izvještajima sve ove jedinice su dobile odličnu ocjenu, tj. da su borbeno spremne po svim NATO standardima.

Podsjećamo, Dodik je istakao da program reformi ne znači i članstvo.

– Postoje ljudi iz NATO-a koji govore da ta odluka nije donesena, kao i program reformi koji kaže da se ne prejudicira rješenje. Ne ide se u NATO i tačka!, naglasio je Dodik.

Podijeli ovaj članak