Dodik žestoko reagovao na Nikšićevu izjavu: Vijeće naroda RS i Dom naroda FBIH ne mogu se nikako izjednačiti

1 min. čitanja

Predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da je Dom naroda FBiH institucija ustanovljena Dejtonskim mirovnim sporazumom i kao takva dio je Ustava.

Sa druge strane, Vijeće naroda Republike Srpske nije predviđeno Dejtonskim sporazumom i plod je antipravnog nametanja rješenja jednog od bivših visokih predstavnika, rekao je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednik SDP Nermina Nikšića kojom traži od Kristijana Šmita, kojeg RS ne priznaje, da nametne rješenja koja će, kako kaže, uravnotežiti ulogu Vijeća naroda Republike Srpske i Doma naroda FBiH, Dodik je odgovorio sve i da je Kristijan Šmit legalno došao u BiH i da legalno obavlja funkciju visokog predstavnika za koju se lažno predstavlja, ne bi mogao intervenisati u međunarodni ugovor kakav je Dejtonski sporazum.

– Ne vjerujem da Nikšić sve ovo ne zna, kao što ne vjerujem da ima neko ko bi mogao izjednačiti te dvije institucije. Republika Srpska odavno razmišlja da ukine neustavno Vijeće naroda, koje se pokazalo kao kočničar napretka, a ne garant ravnopravnosti u Republici Srpskoj – ukazao je lider SNSD.

 

 

Podijeli ovaj članak