Dodik za ruske medije: Ja sam Putinov prijatelj, često se susrećemo

3 min. čitanja

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik razgovarao je sa novinarima ruskih RIA Novosti. Između ostalog je istakao da je prijatelj Vladimira Putina i da mu je to jako značajno.

– Razgovor je bio vrlo uspješan, nastavili smo razgovarati o svim onim temama o kojima stalno govorimo. Razmijenili smo mišljenja o aktuelnoj situaciji u našim odnosima, o regionalnoj i globalnoj aktualnoj agendi. Još jednom je potvrđen prijateljski odnos Vladimira Vladimiroviča Putina i Ruske Federacije prema Republici Srpskoj. Potvrdili smo da smo pouzdani partneri, a dokaz su svi naši susreti, kazao je Dodik o sastanku.

Ruski novinari su se zanimali i za stanje sa plinskim projektima, a Dodik je rekao da je potrebno provesti procedure na nivou Bosne i Hercegovine i da se sa tim počelo, ali da je važno da sporazum RS-a i Gazproma ostaje na snazi i da se ne predviđaju nikakve promjene. Ponovio je prijetnje da ukoliko se ne nastavi sa projektom, onda će blokirati druge projekte u BiH

– Tokom našeg sastanka s predsjednikom Putinom izrečen je stav da cijena ruskog plina koji se isporučuje republici ostaje ista. Što se tiče finansiranja, razmatraju se različiti načini i mogućnosti plaćanja, kazao je Dodik o mogućnosti da se plin plaća u rubljama i pojasnio da će u slučaju takvog ruskog zahtjeva ispoštovati.

Dodik je rekao i da je povlačenje ruskog vojnog kontingenta bila greška i da su ruske snage trebale ostati dokle god se u Bosni i Hercegovini nalaze i druge međunarodne snage.

– U fazi smo pregovora s ruskom stranom, kontakti se odnose na rekonstrukciju termoelektrana u Republici Srpskoj, nabavku opreme za rad u rudnicima, sva ta pitanja također zahtijevaju koordinaciju i procedure na unutrašnjem nivou. Prethodno smo kupili tri ruska helikoptera, od kojih su dva već isporučena Republici Srpskoj, a čeka se isporuka posljednjeg trećeg. Potrebno je razgovarati o daljnjim potrebama u tom smjeru, kazao je Dodik o učešću na ekonomskom forumu u Sankt Peterburugu.

Dodik je rekao i da Republika Srpska neće isporučivati oružje u Ukrajinu i složio se sa konstatacijom da oružje koje se isporučuje Ukrajini završi u rukama terorista.

– Ja sam bez sumnje prijatelj predsjednika Putina i to mi je važno. Predsjednik Putin brine o svojoj državi i svom narodu. Uvijek je bio principijelan kada je ranije pokušavao razgovarati sa Zapadom i NATO-om i stvoriti odnos zajedničke sigurnosti i politike. No, nisu ga poslušali i nastavili su s Rusijom činiti ono što su prije radili s Jugoslavijom. U svakom slučaju, izuzetno cijenim predsjednika Putina, to što ga poznajem i što se relativno često imam prilike s njim susretati, zaključio je u razgovoru za RIA Novosti Dodik.

Podijeli ovaj članak