Dodik vidno izrevoltiran odlukom Ustavnog suda: Sarajevo pokušava da neustavno ovlada onim što ne pripada BiH

2 min. čitanja

Član predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda komentarisao je odluku Ustavnog suda BiH kojom je Zakon o nepokretnoj imovini RS-a proglašen neustavnim i stavljen van snage.

“Kadija te tuži, kadija ti sudi”, kazao je Dodik.

– Sarajevo pokušava da neustavno ovlada onim što ne pripada Bosni i Hercegovini. Nazivaju se državom koja nije država. Ustavni sud je nakaradan sud, sve najgore što sam ikada reako o tom sudu i sada bih ponovio – kazao je Dodik novinarima u RS-u.

Dodaje da se radi o grupi ljudi koji “su politički motivisani da nanose probleme i naprave novi sistem koji ovdje nije moguć”. 

– Imovina po Dejtonskom sporazumu pripada entitetima. U Ustavu piše da sve ono što izričito nije dato BiH ne pripada BiH, te na taj način BiH nikako nije mogla da ovlada bilo čim osim onim što joj entiteti daju – navodi Dodik i dodaje da “oni hoće da promijene tu paradigmu”.

Dodaje da oni neće prestati da se bore.

– Na ovaj način šalju zapadnom svijetu kako ima neko ko ovdje ne poštuje Ustavni sud, a Ustavni sud ne poštuje Ustav, kako da ga poštujete onda… – poručio je Dodik. 

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je stavio sporni zakon van pravne snage. 

Podijeli ovaj članak