Odluka Ustavnog suda BiH / Mahmutović: Svaki naredni pokušaj RS-a će završiti ovako – Miletić: Očekivan rezultat

2 min. čitanja

Smatram da novi saziv Parlamenta bez ozira ko bude u sadržaju tog parlamenta to pitanje se zaista mora riješiti na adekvatan način i na način koji bi zadovoljio kriterije i BiH, a koji bi zadovoljio kriterije i potrebe entiteta, kantona Brčko distrikta pa ako hoćete i lokalnih zajednica, rekao je Zlatko Miletić

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je proglasio neustavnim Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Jasno je naznačeno da manji bh. entitet nema nadležnost za upravljanje imovinom. To je, isključivo, nadležnost države Bosne i Hercegovine.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti osporenog zakona podnio je u ime Kluba delegata bošnjačkog naroda u PSBiH Dževad Mahmutović, koji je za Oslobođenje kazao kako je očekivana odluka Ustavnog suda BiH i to peta po redu u vezi sa zaštitom državne imovine.

– I svaki naredni pokušaj RS-a da dokine pravo BiH da raspolaže svojom imovinom završit će na isti način. Očekujem da vlasti u RS-u to konačno shvate i da se okrenu ka rješavanju ovog pitanja na jednom mogućem mjestu a to je Parlamentarna skupština BiH, kazao je Mahmutović.

Jedan od podnosilaca zahtjeva za ocjenu ustavnosti bio je i delegat Zlatko Miletić koji kaže da je “rezultat svega toga očekivan s obzirom na činjenice šta se sve događalo i prije i poslije toga u BiH”.

– Smatram da novi saziv Parlamenta bez ozira ko bude u sadržaju tog parlamenta to pitanje se zaista mora riješiti na adekvatan način i na način koji bi zadovoljio kriterije i BiH, a koji bi zadovoljio kriterije i potrebe entiteta, kantona Brčko distrikta pa ako hoćete i lokalnih zajednica. Smatram da se rješenja po tom pitanju mogu naći vrlo realna i vrlo korisna za sve i da to pitanje jednom za uvijek riješimo, kazao je Miletić.

Podijeli ovaj članak