Dodik prezadovoljan dogovorom sa Osmorkom i HDZ-om: Ministarstvo sigurnosti je od posebnog značaja za RS, NATO nije dio potpisanog dokumenta – “Mi pratimo Srbiju”

5 min. čitanja

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da je s HDZ-om i Osmorkom dogovoreno da njegovoj stranci pripasti ministarstva finansija, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, za ljudska prava i izbjeglica, kao i ministarstvo sigurnosti.

Dodik je rekao da je Ministarstvo sigurnosti od posebnog značaja za Republiku Srpsku, čija politika u vezi sa migrantima ne korespondira u značajnom obimu sa evropskom, niti sa politikom u drugom dijelu BiH.

“Ne želimo da vidimo migrante stacionirane na našim prostorima. I Ministarstvo bezbjednosti imat će određenu ulogu u svemu tome. Mislim da je to važno”, rekao je Dodik za Sputnjik.

Govoreći o Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglica, Dodik je naveo da tu ima dosta programa pomoći izbjegličkoj populaciji ili onima moji se vraćaju putem izgradnje stambenih i drugih objekata, prenijela je Srna. 

On je naveo da će, za razliku od dosadašnjih praksi, institucije BiH biti formirane već u prvoj polovini januara iduće godine.

“Do Nove godine će otpočeti procedura, ali imajući u vidu proceduralne stvari, protokole, zakazivanja i ostalo, u prvoj polovini januara i formalno će biti izabrano Vijeće ministara”, najavio je Dodik.

Govoreći o formiranju institucija na nivou BiH, Dodik je napomenuo da nije riječ o koaliciji, već partnerstvu stranaka koje su na izborima u entitetima dobile demokratski legitimitet.

Dodik je rekao da članstvo BiH u NATO nije dio dokumenta koji su potpisali, niti se NATO preferira u bilo kom pogledu.

“Naše osnovne, bazične politike ostaju iste. NATO neće imati našu podršku za članstvo BiH. Vidim da neki kažu da je to prihvaćeno. Nije tačno”, istakao je Dodik.

One koji govore o tome, kaže Dodik, najbolje demantuju funkcioneri NATO koji kažu da svaka odluka o integracijama mora da bude usvojena na nivou BiH.

“Ništa nije odlučeno. Mi to nećemo, mi pratimo Srbiju. I vjerujem da je, kako se stvari odvijaju, sve manje mogućnosti da mi budemo dio tog saveza”, rekao je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da, sada, kada je dogovor sa partnerima iz Federacije BiH napravljen, očekuje da budu odblokirani i svi razvojni projekti u Republici Srpskoj koji su, zahvaljujući stavu SDA, bili zaustavljeni.

Predsjednik RS-a navodi da vijest o dobijanju kandidatskog statusa za BiH nije primio ni sa radošću, ni sa tugom, već sa osjećajem letargije, na šta liči i sam proces eurointegracija.

Prema njegovim riječima, to što se dogodilo politička je odluka koja nema veze ni sa “standardima”, niti sa “evropskim vrijednostima”.

Dodik je rekao da je, kada je prošlog juna Ukrajina dobila status kandidata za članstvo u EU, postalo degutantno da taj isti status ne dobije i BiH.

On smatra da je riječ o zakašnjeloj grižnjoj savjesti Brisela, kao i da to nije jedini razlog što je BiH u ovom trenutku dobila status kandidata.

Prema njegovim riječima, da se radi o političkoj odluci, a ne o tome da je BiH ispunila tražene standarde i uslove, govori i činjenica da je ona još međunarodni protektorat.

On je rekao da mu proces dobijanja kandidatskog statusa liči na reakciju na odnose između Rusije i EU, odnosno Zapada.

“Oni nastoje da čitav Balkan pridobiju na svoju stranu, ali to svakako neće promijeniti ništa. Mi ćemo i dalje ostati u dobrim odnosima sa Ruskom Federacijom. I sa svim drugim zemljama naravno. I sa EU. Vidjećemo na koji će način oni tretirati pristup tome”, napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, učlanjenje u EU znači gubitak suvereniteta, koji država predaje Briselu, a eurobirokrate su uvijale u oblandu priče o evropskim standardima i vrijednostima, a toga više nema.

Dodik je rekao da dobijanje kandidatskog statusa za BiH više posmatra kao nešto što činovnicima u Briselu služi da se hvale da su nešto uradili, a nisu uradili ništa.

“Posljednjih godina sve više razmišljam da li je proces pridruživanja EU za nas”, naveo je Dodik.

On je rekao da djeluje da je to neizbježno, ali da je to zato što je Evropa napravila svojevrstan sistem okupacije za zemlje koje su na evroputu, tako da najčešće sistemom kažnjavanja pokušavaju da dobiju saglasnost za neko kretanje.

“Dokle će to ići, dokle će to ljudi trpjeti, da li će se Evropa zadržati… Uglavnom, jedan moj prijatelj koga veoma cijenim i koji je dugo u politici, kaže da, dok mi dođemo do EU, ona će se raspasti. Tako da je i to varijanta, vidjećemo šta će biti”, istakao je Dodik.

Podijeli ovaj članak