Dodik “pjeni” zbog glasanja BiH u Strazburu: Za sve su krivi članovi Predsjedništva, Bisera Turković, PDP, Tanja Milašinović…

3 min. čitanja

BiH je prilikom glasanja o pokretanju procedure prijema Kosova u Vijeće Evrope, na sjednici Komiteta ministara ove organizacije, bila suzdržana. Za predsjednika RS-a Milorada Dodika to je neprihvatljivo.

– Dodik je rekao da je uzdržan glas BiH pokazatelj da ne poštuje sebe jer nije priznala južnu srpsku pokrajinu kao nezavisnu.

“O spoljnoj politici u BiH odlučuje Predsjedništvo. Za tu odluku bila je potrebna saglasnost. Oni sami ne poštuju sebe, a onda očekuju da ih neko drugi poštuje. Nekorektno je i neprihvatljivo sa stanovišta da 49 odsto teritorije i jedan konstitutivan narod ne poštujete, da ne govorim o tome da se ne poštuje i Srbija”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, oni koji zagovaraju takav pristup zahtijevaju da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, a čim im se ukaže prilika spremni su da uruše integritet Srbije i doprinesu njenoj satanizaciji.

“To je neprihvatljivo. Republika Srpska ne priznaje Kosovo i bilo kakav status u bilo kakvim organizacijama”, istakao je Dodik, preneseno je na njegovom blogu.

Ozmeđu Dodika i predsjednika PDP-a Branislava Borenovića razvila se polemika oko toga ko je prilikom glasanja bio suzdržan uime BiH. Dodik je za ovakvo glasanje optužio kadar PDP-a u Misiji BiH u Vijeću Evrope, na šta je reagovao Borenović, kazavši kako se radi o osobi koju je na tu poziciju postavio SNSD. Dodik je potom saopćio i o kome se tačno radi.

– Tanju Milašinović, osobu koja je juče bila uzdržana prilikom glasanja o članstvu tzv. Kosova u Savjetu Evrope, u Ministarstvo inostranih poslova BiH doveo je PDP, a na trenutnu poziciju, mimo saglasnosti i volje Srba, poslala ju je Bisera Turković. Tanja Milašinović bila je ambasador u Londonu, Beču i otpravnik poslova u Briselu, sve kao kadar PDP-a. Pitao bih Borenovića ima li obraza, ali odgovor znam i ništa ne pitam, prokomentarisao je Dodik.

Тању Милашиновић, особу која је јуче била уздржана приликом гласања о чланству тзв. Косова у Севјету Европе, у Министарство иностраних послова БиХ довео је ПДП, а на тренутну позицију, мимо сагласности и воље Срба, послала ју је Бисера Турковић. Тања Милашиновић била је амбасадор…

— Милорад Додик (@MiloradDodik) April 25, 2023

Inače, naš ambasador u Strazburtu je Ivan Orlić, kadar DF-a, ali jučer nije bio prisutan na sjednici na kojoj se glasalo o početku procedure prijema Kosova u Vijeće evrope.

 

Podijeli ovaj članak