Dodik: Optužnica je napisana uz pomoć Murphyja, riječ je o srbofobiji

2 min. čitanja

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, danas je održao press konferenciju na kojoj je komentarisao optužnicu koju je jučer Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Za podizanje optužnice optužio je američkog ambasadora Michaela Murphyja.

– Ovo je sramno, ugrožavanje suvereniteta i nema veze sa pravom, političko nasilje, odnosno sila iza koje stoji američki amabasador u BiH, čovjek koji svaki dan smišlja šta će raditi protiv Srba. Optužnica je pisana danima uz asistenciju Murphya, mogli ste da vidite da se Ambasada SAD-a jučer oglasila i nepostojeća kancelarija OHR-a da to podržavaju, rekao je Dodik.

Ističe kako ne žali što je potpisao Ukaz i ponavlja da bi opet uradio istu stvar.

– I ubuduće ću to raditi kada NSRS donese bilo koji zakon. Nisam imao dileme tada, nemam ni danas. Pokušaj da se napravi podanička struktura vodi se iz Američke ambasade u Sarajevu kako bi se doveli Srbi koji njima odgovaraju i potpisivali akte koji njima odgovaraju, kazao je on.

Najavio je podnošenje prijave protiv tužioca koji je podigao optužnicu, ali je isto tako naglasio da će se odazvati pozivu Suda BiH.

– Obično se Tužilaštvo hvali nezavisnošću, a ne kao ovaj tužilac koji želi učiniti sretnim Bećirovića. Troje tužioca radi na predmetu, dvoje je otkazalo, a ovaj jedan nije oklijevao. Bez ikakve je pravne osnove, zakon po kojem me inkriminišu ne postoji. Ne postoji kancelarija OHR-a, pola BiH tu činjenicu ne priznaje, jedna trećina u političkom smislu, istakao je Dodik.

Na pitanje da li misli da će Sud BiH potvrditi optužnicu, on je rekao:

– Ako Sud odluči da to potvrdi onda bi i to bio dio srbofobije. Ako se tamo (Sud BiH, op. a.) budem pojavljivao neću uzeti nijednu dnevnicu, poručio je Dodik i pozvao građane entiteta RS da se okupe oko predsjednika RS.

Podijeli ovaj članak