Dobre vijesti iz Zenice: Zeničanima zatvoreni bazen, a Pozorištu krov

2 min. čitanja

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je s izabranim konzorcijem izvođača radova, koji čine zeničke kompanije Almy gradnja i Arel, ugovor za izgradnju zatvorenog olimpijskog bazena u ovom gradu.

Podrška FBiH i ZDK-a

Olimpijski bazen gradit će se na lokaciji kompleksa sadašnjih otvorenih bazena u naselju Crkvice, a rok za izgradnju prve faze, vrijednosti građevinskih radova 10,5 miliona KM sa PDV-om, bit će 12 mjeseci. Prva faza podrazumijeva zemljane, armiranobetonske, građevinske, zidarske radove te natkrivanje objekta. Druga faza trajat će također 12 mjeseci.

Grad Zenica, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH sa četiri miliona KM, te Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona sa milion KM, finansirat će izgradnju ovog sportskog objekta.

Kompleks će u konačnici koštati duplo više, a Vlada FBiH, kako je najavio Kasumović, za finansiranje prve faze dodatno će osigurati 4.000.000 KM kroz najavljeni rebalans budžeta.

Kasumović je izjavio da građani Zenice očekuju 50 godina olimpijski zatvoreni bazen, te da će kompletan projekat koštati više od 20 miliona maraka.

Zatvoreni olimpijski bazen bit će dimenzija 50×25 metara, a drugi bazen u sklopu tog kompleksa bit će dimenzija 25×12,5 metara. Sadržavat će i tribine, svlačionice, fitnes…

Kraj muka

Grad Zenica potpisao je ugovor od 1,3 miliona KM sa zeničkom kompanijom Braća Karić, izvođačima radova na sanaciji krova Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

– Kao što smo prije i najavljivali, raspisana javna nabavka za sanaciju krovnih ploha zgrade BNP-a Zenica privedena je kraju. To posebno raduje sve nas iz pozorišta, jer se zahvaljujući Gradu Zenica vidi kraj naših višegodišnjih problema sa ravnim krovom, izjavio je Miroljub Mijatović, direktor zeničkog pozorišta.

Planirano je da sanacija traje četiri mjeseca, tako da se očekuje do kraja godine da sve bude završeno i da u narednu kalendarsku godinu umjetnici uđu bez prokišnjavanja krova. Poslije toga, ljude u BNP-u očekuju radovi na unutrašnjoj sanaciji posljedica višegodišnjih prokišnjavanja.

Podijeli ovaj članak