Dječiji dodatak mnogima je sve: Tražim hranu

3 min. čitanja

Roditelji osoba s poteškoćama u razvoju i invaliditetom iz Tuzlanskog kantona su održali protest u neposrednoj blizini Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, gdje se održavala sjednica kantonalne Skupštine. Od kantonalne vlasti traže da ne primijeni odredbe federalnog zakona i sačuva dodatak ovim porodicama i nakon napunjenih 27 godina. Nakon sastanka predstavnika vlasti i roditelja, dogovoreno je kompromisno rješenje po kojem će osobe sa invaliditetom 90 i 100 posto imati dječiji dodatak sve dok traje invaliditet.

Tražim hranu

Fatima Barčić iz Kalesije majka je dva sina koji su stopostotni invalidi. Obojica imaju invalidninu koja je dovoljna za lijekove. Kaže da preživljavaju od pomoći drugih.

– Na garaži živim sa svoja dva sina. Ne stidim se, odem pred džamiju, odem po kućama, tražim hrane. Njih moram ostaviti u kući. Neki dan sam sve prozore našla polupane, MUP mi dolazi svaki drugi dan, ovoga sina vode jer je puno agresivan, govori Jasmina.

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju, nakon usklađivanja kantonalnog sa federalnim Zakonom o zaštiti porodica sa djecom, izgubili bi pravo na uvećani dječiji dodatak i subvenciju prevoza u Tuzlanskom kantonu za one osobe koje su starije od 27 godina. Protestom traže od Skupštine TK-a da pronađe sredstva u budžetu i ovim osobama obezbijedi ove naknade i nakon napunjenih 27 godina.

– Naši zahtjevi su da se dječiji dodatak u TK-u da svoj djeci kod koje je invaliditet nastupio do 15. godine, bez obzira na godine i imovinsko stanje porodica. To važi i za subvenciju prevoza, ističe Vahidin Nurkić iz Udruženja Imam pravo.

Vera Mujić iz gračaničkog Udruženja Futura napominje kako jedan roditelj obavezno ostaje kod kuće kod većine porodica i to je već okrnjena porodica.

– Onda ta mala podrška od države do 27. godine i kad napuni 27 godina, više nema pravo na dječiji dodatak i subvenciju prevoza, dodaje.

Polovično rješenje

Nakon protesta, predstavnici Vlade TK-a razgovarali su sa porodicama osoba sa invaliditetom, dogovoreno je kompromisno rješenje.

– Tako da će sva djeca preko 26 godina, dok traje invaliditet od 90 i 100 posto, imati pravo na dodatak, govori nam Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad i socijalnu politiku.

Nurkić smatra da su roditelji napravili mali kompromis.

– Riješili smo zahtjev za prevoz, da neće biti regulisan zakonski, nego odlukom Vlade. A ovo o dječijem dodatku ostaje u izmjenama zakona, dodaje. VAHIDIN MUJAGIĆ

Podijeli ovaj članak