Direktno sa Vildanom: Savez Bošnjaka i Hrvata u BiH je ključan

2 min. čitanja

Bosni i Hercegovini pripada mjesto u euroatlantskom svijetu, složit će se svi koji ovoj zemlji žele dobro. No, na političkoj sceni svjedočimo različitim retorikama: dok više nikom nije iznenađenje rusofilstvo Milorada Dodika koji se svakodnevno takmiči sam sa sobom u uvredama zapadnog svijeta, prije svih Sjedinjenih Američkih Država, antizapadna retorika u Sarajevu je ipak novost. Njezini su kreatori, okupljeni oko branitelja lika i djela lidera SDA Bakira Izetbegovića, svoju oštricu fokusirali na OHR i visokog predstavnika Christiana Schmidta odnosno američkog ambasadora u našoj zemlji Michaela Murphyja.

Gost podcasta Direktno sa Vildanom je učestvovao u stvaranju Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma. Prof. dr. Ivo Komšić bio je član ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 1993. do 1996. Bio je i predsjedavajući Doma naroda federalnog Parlamenta, zastupnik u sarajevskoj kantonalnoj Skupštini, od 2013. do 2017. godine gradonačelnik Sarajeva, bio je i dekan Filozofskog fakulteta Sarajevskog univerziteta, a po svojim političkim uvjerenjima je zapravo bio i ostao socijaldemokrata. Autor je nekoliko knjiga, od kojih izdvajamo “Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na Bosnu”, u kojoj najoštrije i najpreciznije detektira i argumentira poguban odnos Franje Tuđmana prema našoj zemlji, ali i prema hrvatskom narodu koji ovdje živi.

Otkud antizapadna politika usred Sarajeva i je li Bosna i Hercegovina spremna da se odrekne visokog predstavnika saznajte večeras u 21 sat na www.podcastoslobodjenje.ba te na platformama YouTubeGoogle PodcastsApple PodcastsDeezerSpotifyPodcast IndexAmazon MusicTuneIn + AlexaPodcast AddictPodchaserPocket CastsListen Notes Player FM i na O kanalu.

Ukoliko ste propustili prošlosedmičnu epizodu podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović u kojoj je gost bio Šemsudin Mehmedović, možete je pogledati OVDJE.

Podijeli ovaj članak