Direktno sa Vildanom: SAD žele savez Hrvata i Bošnjaka, Dodik će sam sebe srušiti

6 min. čitanja

Ovosedmični gost podcasta “Direktno sa Vildanom” bio je prof. dr. Ivo Komšić, član Ratnog predsjedništva BiH, koji je učestvovao u stvaranju Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma. Bio je i predsjedavajući Doma naroda federalnog Parlamenta, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, gradonačelnik Sarajeva, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a po svojim političkim uvjerenjima je zapravo bio i ostao socijaldemokrata.

Schmidtova uloga

U razgovoru sa glavnom i odgovornom urednicom Oslobođenja govorio je, između ostalog, o strategiji SAD-a prema našoj državi, pa je naglasio kako je kao i krajem 1993. godine njihov stav – savez Hrvata i Bošnjaka na euroatlantskoj osnovici. Za to su, dodaje, ovdje potrebni partneri. Prema Komšićevom mišljenju, veliki problem sada predstavlja politička podjela unutar Bošnjaka.

– Vrh SDA je krenuo u antizapadnu propagandu. Do sada među Bošnjacima nije postojala antizapadna politika, a ona dolazi pod uticajem euroazijske ili pravoslavno-islamske politike. Sreća je što Bošnjaci u cjelini to ne žele, kazao je Komšić.

Dodik će sam sebe srušiti, a i Vučiću ističe vrijeme. Obećao je da će odugovlačiti uvođenje sankcija Rusiji i da će zalediti stanje na Kosovu – ne može ni jedno ni drugo

Kada je riječ o odlukama koje su donesene u ime SDA, spomenuo je izmjene Izbornog zakona BiH i u sklopu njih etničke izborne jedinice o kojima su se Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lideri SDA i HDZ-a BiH, dogovarali. Do neumskih pregovora, dodao je, stvar nije bila toliko jasna.

– Mene je Bakir iznenadio, mene nije iznenadio Čović. Pa, Čović vodi tu politiku 20 godina. To je bio direktan udar na srednjobosanske Hrvate, a srednja Bosna čuva ovu Bosnu i Hercegovinu, poručio je.

U tom kontekstu, naglasio je misiju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kojem su mnogi zamjerali nametnute odluke. U političkom smislu, ističe Komšić, Schmidt je uradio mnogo.

– Insistirao je u Evropskoj uniji, a EU u Zagrebu, da se HDZBiH odvoji od Dodikove politike, da mu ne budu više sekundanti. To stvara uvjete na koje su Amerikanci 1994. računali sa Vašingtonskim sporazumom, da Bošnjaci i Hrvati ovdje moraju stvoriti čvrstu Federaciju na liniji euroatlantskih integracija i pokrenuti zemlju, pojasnio je Komšić.

Smatra da je HDZ, trenutno, discipliniran preko EU, jer su njegovi članovi odustali od partnerstva sa Dodikom, ušli u vlast, puna su im usta BiH, ne govore o legitimnom predstavljanju, trećem entitetu…

– Ali, ako Evropa popusti u tome da preko Hrvatske vrši pritisak i preusmjerenje te politike, opet ćemo imati problem, ističe on.

Geopolitička situacija u svijetu se promijenila agresijom na Ukrajinu. Stoga, rješenje za BiH vidi u ujednačavanju hrvatske i bošnjačke politike kroz zajedničke interese.

– Linija između Zapada i Istoka više nije kao što je nekad bila, NATO je sada na Crnom moru. Ponovo se preslaže svijet, moramo se zapitati: gdje smo mi? Gdje hoćemo da pripadamo? Mi smo usred NATO-zone i to trebamo slijediti. Napad Rusije na Ukrajinu promijenio je politiku Evrope prema našoj državi, ali ona je uzaludna ako izostane podrška i politički oslonac koji podržava euroatlantsku politiku u BiH, koju su prepoznali u trojci/osmorci. Sa jakom Federacijom može se vršiti politički, ekonomski pritisak na RS, jer se tamo nešto mora promijeniti, ovo stanje je neizdrživo, sve da bi se BiH u konačnici reintegrirala, kazao je.

U tom kontekstu naglasio je kako Bosna i Hercegovina ne može ući u EU sa dva entiteta, što nam je poručeno nekoliko puta.

– Euroatlantski put je put u prevladavanje entitetske podjele države, ocijenio je Komšić.

Osim toga što otvoreno kaže kako je zbog Republike Srpske bio protiv Dejtonskog sporazuma, ističe da su i Amerikanci shvatili da je on bio greška.

– Ako smo u Washingtonu ukinuli Herceg-Bosnu, koja je logika bila da ostane RS? Nikakva. Priznavanje greške nama sada ne pomaže, ali mi možemo pomoći da se ta greška sada ispravi, da se država normalizira i postane funkcionalna. Za to mora postojati osnovica u BiH, govori Komšić.

Na prekretnici

Na pitanje ko će zaustaviti Milorada Dodika, predsjednika RS-a, u separatističkim i secesijskim stavovima, odgovorio je da će on zaustaviti sam sebe.

– U jednom trenutku to će sve pasti, on će sam sebe morati srušiti. I Vučiću, također, ističe vrijeme. Obećao je da će odugovlačiti uvođenje sankcija Rusiji i da će zalediti stanje na Kosovu – ne može ni jedno ni drugo, poručio je Komšić.

Kada je riječ o Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH, Komšić kaže kako oni mogu poništiti svu pomoć koja stiže – i američku i Schmidtovu strategiju.

– Ovo je velika prekretnica. Oni mogu iznevjeriti sve one koji nam žele dobro. Ako to urade, ostajemo bez rješenja, zaključio je.

Podijeli ovaj članak