Demobilisani borci dobiće povećanje novčane naknade: Raduje ih i 300 KM mjesečno

3 min. čitanja

Demobilisani borci u Krajini dobiće povećanje egzistencijalne novčane naknade, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Skupštine USK-a. U narednom periodu Ministarstvo za boračka pitanja USK-a želi unaprijediti suradnju sa Skupštinom kako bi poboljšali sveukupni status najzaslužnijih za odbranu BiH, a to su boračke kategorije proistekle iz rata.

Naknade i udovicama

– Pripremili smo izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima branilaca i njihovih porodica, a za 2023. planirali smo blizu 13 miliona KM za poboljšanje statusa boraca po raznim osnovama, te 4,8 miliona KM ide samo za ove uvećane naknade, na koje ukupno 1.876 boraca ostvaruje pravo. To su najugroženije kategorije, ne rade, minimum godinu su na birou, a čija ukupna primanja ne prelaze 50 posto minimalne penzije iz 2018. godine. Zaista, njih treba što više pomagati, kazao je Esad Bašagić, ministar za pitanja boraca u USK-u.

Predlagač izmjene visine naknade borcima je zastupnik Asmir Ćufurović (SDA), a s obzirom na to da je Zakonom o dopunskim pravima boraca određen maksimalni iznos od pet maraka po mjesecu provedenom u Oružanim snagama, sada će to biti sedam KM.

– Kako je u budžetu Unsko-sanskog kantona ostvareno uvećanje sredstava, potrebno je urediti i postupak za ostvarivanje prava demobilisanih boraca, odnosno mogućnost isplate drugačijeg, većeg iznosa, naveo je Ćufurović.

Uslijedila je inicijativa zastupnika Emira Dautovića (NES) da se istovremeno omogući da boračku naknadu poslije njihove smrti primaju i supruge boraca.

– Time se ne uvećava planirani iznos, a sramota je da nakon smrti našeg borca njegova supruga ostane bez ičega, obrazlagao je Dautović.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić je obećao da će i to biti riješeno u procesu usklađivanja sa federalnim propisima, jer na federalnom nivou udovice boraca nastavljaju primati njihovu egzistencijalnu naknadu.

– Nije ni sedam maraka mnogo, ali je bolje od pet. A ti borci svaki mjesec jedva čekaju tih svojih 300 maraka. Oni će imati sedam maraka za dan bitke na Hasinom vrhu, a mi imamo 1.600 maraka ovoga dženneta u Skupštini. To je sramota svih institucija koje su napravile od naših boraca ono što sada jesu, kazao je Dautović.

Imenovanja

Ipak, nikad nije kasno, smatraju Bašagić, Ćufurović, Dautović i drugi poslanici u Skupštini USK-a koji su rado izglasali pomenutu inicijativu.

A na sjednici Skupštine izglasane su još odluke o imenovanju članova Skupštine ŠPD Unsko-sanske šume, JP Radio-televizija Unsko-sanskog kantona, JP Unsko-sanske novine, članova Upravnog odbora JU Univerzitet u Bihaću, te izmjene Zakona o novčanim podrškama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i izmjene i dopune Zakona o oružju i municiji Unsko-sanskog kantona.

Podijeli ovaj članak