Demant na obijanje džamije u Ljubuškom: Kakav to nasilnik upada u džamiju da mijenja tepih?

4 min. čitanja

Muftijstvo mostarsko najoštrije osuđuje nasilni upad u džamiju na Žabljaku koji se desio danas, 5. juna 2023. godine, kada je neovlaštena grupa građana, po nalogu nalogodavca Faruka Jakića iz Danske, obila džamijska vrata i nastavila s nelegalnim radovima na džamiji koja se nalazi na peticiji za proglašenje zaštićenih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, ovako je pisalo u saopćenju objavljenom danas iz mostarskog muftijstva.

Međutim, na njihovo saopćenje su odgovorile džematlije iz Ljubuškog kako bi ispravili netačne informacije i pružili jasan uvid u situaciju.

Njihovo saopćenje u nastavku prenosimo u cjelosti:

Kakav to nasilnik upada u džamiju da u njoj mijenja tepih?

Prvo želimo naglasiti da je džamija Žabljak bila u katastrofalnom stanju prije bilo kakvih radova, kao i džamije na Gozulju i Pobrscu, koji su izvršeni. Tokom godina, džamija je propadala i patila od ozbiljnih problema s vlagom. Krov je bio šupalj, što je rezultiralo prokišnjavanjem i daljnjim oštećenjem objekta. Bilo je neophodno hitno intervenisati kako bi se sačuvalo ovo značajno vjersko mjesto.

Radovi koji su izvršeni u džamiji Žabljak su obuhvatili sve neophodne popravke i rekonstrukciju kroz građevinski odbor džemata. Cilj je bio osigurati da džamija bude bezbjedna i funkcionalna za sve vjernike koji je koriste. Svi radovi su izvršeni u skladu s projektom, uz stručni nadzor i uključenost relevantnih stručnjaka.

Uz to je MIZ Ljubuški bio potpuno upoznat s ovim radovima, štaviše džematlije su se organizovale u građevinski odbor koji je potvrđen od strane predsjednika MIZ Ljubuški, Mumin Elezović – posjedujemo dokumentaciju za sve navedeno. Na čelu odbora je arhitekta Haris Mahić, osoba koja ima više od 30 godina iskustva u svojoj struci. Postojala je dakle otvorena komunikacija između MIZ Ljubuški, lokalne zajednice i Ljubušaka.

Međutim, želimo iskoristiti ovu priliku da pozovemo muftiju Salema Dedovića da prestane sa širenjem lažnih informacija, mi nismo nikakva neformalna grupa, mi smo džematlije koje čini MIZ Ljubuški. Njegovo ignoriranje džematlija Ljubuškog nije prihvatljivo – i za ovo ignoriranje imamo dokumentaciju. Umjesto pisanja saopštenja koja su daleko od istine, pozivamo muftiju da se aktivno uključi na terenu i rješava problema, ne samo u Ljubuškom nego i širom Hercegovine, sa kojima se džemati suočavaju.

– Džematlije Ljubuškog, kako u Domovini tako u dijaspori, uložili su u svoje vakufske objekte (tri objekta) preko 100.000 KM + hiljade sati volonterskog rada na obnovi istih. Nažalost, tokom radova su naše džematlije redovno bile šikanirane od strane predsjednika MIZ Ljubuški, Mumina Elezovića i Šemse ef. Germića, koji su redovno na njih bespotrebno izvodili inspekciju i policiju – ni inspekcija ni policija nisu zabranili radove o čemu također imamo dokumentaciju. Pitamo se da li je ova hajka samo zbog novčanih sredstava koja nisu data njima na raspolaganje, nego su sredstva utrošena od strane džematlija otvoreno i transparentno – sve objavljeno na sajtu ljubusaci.com. Kako uručiti sredstva ljudima koji 20 godina nisu napravili skupštinu i podnijeli finansijski izvještaj o svojim aktivnostima, kao i o donacijma koje smo slali godinama za obnovu a koje nikad nisu utrošene za obnavljanje džamija?!

U zaključku, želimo jos jednom naglasiti da su radovi na džamiji Žabljak izvršeni u skladu s projektom i da je MIZ Ljubuški bio upoznat s tim radovima.

Podijeli ovaj članak