Danas pljuskovi, grmljavina… – Evo kakvo nas vrijeme očekuje narednih 15 dana

3 min. čitanja

Jutros je u Bosni pretežno oblačno. Kiša je registrovana na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U Hercegovini i jugozapadu Bosne je mala do umjerena naoblaka.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 6; Ivan Sedlo 9; Bugojno, Livno i Sokolac 10; Sarajevo i Široki Brijeg 11; Bijeljina, Gradačac i Srebrenica 13; Bihać, Prijedor, Sanski Most, Stolac i Zenica 14; Trebinje i Tuzla 15; Banja Luka, Doboj, Mostar i Zvornik 16; Neum 17°C.

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena u Hercegovini. Prolazni pljuskovi i slaba grmljavina se očekuju širom zemlje. U jutarnjim satim u sjevernim područjima, a tokom dana u većem dijelu zemlje. Bez padavina na jugu Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20°C, na jugu zemlje do 27°C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Slabija kiša u jutarnjim satima. Više padavina se očekuje sredinom dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 18°C.

Prema srednjoročnoj prognozi koju je objavio FHMZ, na prostoru naše zemlje nastavlja se razdoblje sa promjenjivim vremenskim prilikama, pa se tako u utorak očekuje pretežno oblačno prije podne.

U poslijepodnevnim satima smanjenje oblačnosti u Bosni. Slaba kiša ili lokalni pljusak se očekuju uglavnom na području Hercegovine i jugozapadne Bosne. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima u centralnim područjima rijetko može pasti malo kiše. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

U srijedu se očekuje jače naoblačenje koje će u drugoj polovini dana usloviti slabu kišu i lokalne pljuskove. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugo.

U četvrtak će preovladavati pretežno oblačno sa povremenom kišom ili kraćim pljuskom. Uslovi za slabu kišu postojat će i u petak na prostoru centralne i sjeveroistočne Bosne. U dane vikenda očekuje se umjereno oblačno i djelimično sunčano, uz nešto više temperature zraka, ali u skladu s dobom godine u kojem se nalazimo.

Jutarnje temperature zraka varirat će od 4°C do 9°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 13°C. Najviše dnevne temperature pretežno između 18°C i 23°C, na jugu zemlje do 25°C.

Početkom naredne sedmice, prema raspoloživim sinoptičkim kartama, prognozira se promjenjivo i nestabilno vrijeme sa povremenom kišom ili kraćim pljuskom. Planiranje radova na otvorenom, s obzirom na promjenjive vremenske prilike, biće teško organizovati. Nešto stabilnije očekuje se na jugu zemlje.

Jutarnje temperature osciliraće pretežno između 6°C i 11°C u Bosni do 15°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature kretat će se između 15°C i 21°C u Bosni, u Hercegovini do 23°C, navodi se u srednjoročnoj prognozi FHMZ-a.

Podijeli ovaj članak