Dan šehida u Potočarima: Snaga majki, borba za domovinu, sjećanje na genocid…

2 min. čitanja

Dan šehida danas je obilježen i u mezarju u Potočarima, a zahvaljujući zajedničkoj organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica, u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica.

Amanet

Inače, Dan šehida se tradicionalno obilježava drugi dan Ramazanskog bajrama, a u Potočarima se danas okupio veliki broj članova porodica žrtava genocida.

Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić proučio je jasin i tevhid pred duše svih šehida.

– Mi smo preuzeli amanet od naših šehida. Imamo obavezu da se borimo za našu domovinu, da bude najljepša. Posebno želim naglasiti snagu naših majki i sve ono što su uradile za Srebrenicu, Podrinje i cijelu Bosnu i Hercegovinu. O njihovoj snazi, borbi i istrajnosti treba pričati našoj djeci, rekao je Damir ef. Peštalić.

Predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica Kadefa Muhić je kazala da “imamo obavezu da se sjećamo naših šehida i njihove žrtve za našu zemlju”.

– Moramo na mlade prenositi da se sjećaju i gaje kulturu sjećanja na genocid koji je počinjen nad Bošnjacima. Godinama organizujemo obilježavanje na ovaj dan i to nam je obaveza, istakla je Muhić.

Huso Husejnović je danas došao, kako kaže, da “obiđe svoja dva sina” koji su ukopani u mezarju Memorijalnog centra.

“Još bi bili mladi”

– Sejid i Hasan su mi sinovi. Sejid je 1973, a Hasan 1975. godište. Bili su mladi, tek saznali za život. Još bi bili mladi, a prošlo je toliko godina. Vrijeme prolazi, ali bol ne prolazi, rekao je Huso koji je danas obišao i mezarove braće koja su ubijeni u genocidu.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Podijeli ovaj članak