Dan kada je granata ubila dječake, prekinula igru i njihove snove

2 min. čitanja

Od dvije ispaljene granate sa agresorskog položaja oko Sarajeva, 27. aprila ratne 1993. godine, u Ulici Jukićeva 132, poginula su tri dječaka dok su se igrala ispred njihove zgrade: Vedran Milas (1979), Amel Terahija (1979) i Sakib Smajić (1977). U znak trajnog sjećanja na tragično nastradale dječake Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine organizovalo je danas na tom mjestu polaganje cvijeća pored spomen-ploče koju je postavilo Udruženje.

U ime Općine Centar cvijeće su položile Amra Sabrihafizović- Hajdarević i Mersida Veiz iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaÅ”titu, sekretar mjesne zajednice KoÅ”evsko brdo II Minja Ćukac. Polaganju cvijeća i odavanju počasti poginulim dječacima su prisustvovali i učenici VIII razreda Osnovne Å”kole ā€žMehmed-beg Kapetanović LjubuÅ”akā€œ zajedno sa profesorom Mirzom Zekovićem.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Fikret Grabovica je tom prilikom kazao da djecu koja su doŔla odati počast uvijek treba učiti da su na ovom mjestu prekinuti dječački snovi nekadaŔnjih učenika njihove Ŕkole tokom bezbrižne dječje igre te da se ovako neŔto nikada ne smije zaboraviti.

Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine je u spomen na ubijenu djecu Sarajeva tokom opsade postavilo 17 spomen-ploča na području kantona Sarajevo dok su Grad i Vlada Kantona Sarajevo finansirali postavljanje oko 15 spomen-ploča u čast nevino stradalih najmlađih stanovnika Sarajeva.

Podijeli ovaj članak