Cvijanovi─ç i konstrukcije iz SNSD-a: BiH je na ivici propasti, OHR je glavna prijetnja na evropskom putu

2 min. ─Źitanja

─îlan┬áPredsjedni┼ítva BiH ┼Żeljka Cvijanovi─ç kazala je da je BiH dovedena na “ivicu propasti raznim me┼íetarenjima me─Ĺunarodnog faktora”.

Cvijanovi─ç┬áje izjavila da “gra─Ĺani odli─Źno znaju da je Republika Srpska od postanka pod stalnim pritiskom onih unutar i izvan BiH koji nastoje zemlju centralizovati mimo Ustavom predvi─Ĺenih procedura”.

– I sada┼ínji najavljeni pravosudni progon predsjednika Republike Srpske i direktora Slu┼żbenog glasnika je ustvari ─Źisti politi─Źki progon, rekla je Cvijanovi─ç.

Kako Cvijanovi─ç tvrdi, prema odluci Ustavnog suda BiH iz 2006. godine i datom obrazlo┼żenju, visoki predstavnici su oni koje verifikuje Vije─çe sigurnosti UN-a.

– Kako pravosu─Ĺe BiH mo┼że procesuirati nekoga izabranog u skladu sa Ustavom i zakonom zato ┼íto se nije povinovao nametnutim odlukama onih koji nisu imenovani u skladu sa predvi─Ĺenim procedurama me─Ĺunarodnog prava, i koji ─Źak i da jesu tako imenovani, opet nemaju mandat da name─çu bilo kakve zakone? Zna─Źi, ovo pravosu─Ĺe djeluje protivno odlukama Ustavnog suda sopstvene zemlje, kazala je Cvijanovi─ç.

Ona je navela da nije ─Źudo ┼íto onda mnogi pravnici misle da je ovo jedna lan─Źana reakcija “u moru neustavnog djelovanja neustavnih institucija, jer ni Sud ni Tu┼żila┼ítvo BiH nisu predvi─Ĺeni Ustavom BiH, a u obra─Źunu su sa onima koji ┼żive u skladu sa Ustavom i politi─Źki brane ustavni poredak zemlje”.

– Ina─Źe, OHR je ozbiljna prijetnja bilo kakvom ozbiljnom poimanju evropskog puta BiH. Ali to je manji problem. Ve─çi je taj ┼íto je OHR instrument za generisanje kriza u BiH, rekla je Cvijanovi─ç.

Podijeli ovaj ─Źlanak