Crnadak opleo po vlastima: Rukovodstvo Republike Srpske je u teškoj međunarodnoj izolaciji

2 min. čitanja

Nakon amaterskog autogola Željke Cvijanović sa pismom generalnom sekretaru UN i vrlo neprijatnim odgovorom, saopštenje Evropske Unije, povodom sastanka Savjeta za pridruživanje i stabilizaciju EU-BiH, predstavlja konačnu potvrdu da je rukovodstvo Republike Srpske u teškoj izolaciji i bez ikakve podrške za svoje postupke, tvrdi potpredsjednik PDP Igor Crnadak.

Uovom saopštenju EU kritikuje zakone koje je usvojila Republika Srpska, a koji su “u suprotnosti sa evropskim putem BiH” i posebno kritikuje “secesionističku retoriku i osporavanje ustavnog poretka” od strane rukovodstva Republike Srpske, poručio je Crnadak.

– EU osuđuje Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, za koji kaže da nema “pravno uporište”, kao i zakon kojim se kriminalizuje kleveta. EU poziva i Republiku Srpsku i FBiH da odmah imenuju sudije na upražnjena mjesta u Ustavnom sudu BiH. Sve ove stavove podržalo je svih 27 članica Evropske Unije. Uključujući Hrvatsku i najnovije prijatelje iz Mađarske. Ove stavove je potpisala i Borjana Krišto, funkcioner SNSD-ove bratske partije HDZ, kao i predstavnik Trojke. Ove stavove odavno podržavaju i Vašington i London. Podršku ovim stavovima daju i OEBS, Savjet Evrope, UN i brojne druge važne evropske i svjetske adrese. Šta je ovo, ako nije klasična međunarodna izolacija rukovodstva Republike Srpske – pita Crnadak.

Da ne zaboravimo, dodao je on, još od kraja prošle godine Republici Srpskoj se, zbog ponašanja njenog rukovodstva, iz evropskih izvora ne odobravaju projekti, te smo, kako je naveo, ostali bez bespovratnog novca za autoputeve i važnih projekata za vodosnabdijevanje, poput onog u Gradiški.

– Ono što je dobro za Republiku Srpsku na međunarodnom planu je to što nije problem Republika Srpska, niti je problem srpski narod. Problem je rukovodstvo Republike Srpske, koje se izgubilo u svojoj korupciji i autokratiji i sada je spremno na bilo šta, samo da još barem malo sačuva vlast – zaključio je Crnadak.

 

Podijeli ovaj članak