Čović u Zagrebu: Nadam se da ćemo, zajedno sa Bošnjacima i Srbima, voditi BiH prema EU

5 min. čitanja

Večer članova i prijatelja Udruge Hrvata BiH “Prsten” te Zaklade “Prsten” održana je u subotu, a tim povodom u zagrebačkom hotelu Sheraton okupilo se oko 400 gostiju i uzvanika, među kojima predstavnici Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske te Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i brojni članovi i prijatelji Prstena u RH i BiH koji su se, nakon dvije pandemijske godine, 15. put okupili na ovoj tradicionalnoj godišnjoj večeri Prstena. Tom prigodom uručeni su ugovori novim stipendistima Zaklade, uz povećan iznos i broj stipendista.

Snaga zajedništva Svečana večer kojom Udruga “Prsten” obilježava 17 godina uspješnog djelovanja, tijekom kojih je postigla zapažene rezultate na okupljanju i međusobnom povezivanju te pomaganju Hrvatima BiH, održana je pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i supokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Tradicionalnoj predbožićnoj večeri nazočili su izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Zdravka Bušić, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, ministar financija RH Marko Primorac, predsjednik Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata u BiH Svjetlan Stanić te drugi uzvanici i predstavnici političkog i javnog života iz Hrvatske i BiH.

Predsjednik HNS-a BiH, Dragan Čović, izrazio je ponos što je već dugi niz godina dio Prstenove velike obitelji, iskazavši posebno poštovanje prema misiji i viziji Prstena. Izrazio je zadovoljstvo i rezultatima općih izbora u BiH, u kojima su stranke okupljene oko HNS-a BiH apsolutni pobjednici, kako je kazao, istaknuvši ulogu i zaslugu Prstena i u tom pogledu.

– Siguran sam da ćemo do kraja godine imati predsjedateljicu Vijeća ministara BiH i Hrvate u Vijeću ministara u skladu s brojem kako je to predvidio Ustav, kao i u Vladi Federacije BiH te u šest županija, kazao je Čović, zaključivši kako je to rezultat zajedništva svih uključenih u taj proces. Posebno je u tom pogledu istaknuo doprinos Vlade RH bez kojega, zaključio je, teško da bi realizirali sve što su uspjeli u posljednje dvije godine, kako projekte tako i pregovore s međunarodnom zajednicom, te je izrazio nadu da će Hrvati u BiH s druga dva naroda voditi zemlju prema Europskoj uniji, uz daljnju potporu Hrvatske na europskom putu BiH.

Uime predsjednika Hrvatskog sabora okupljene je pozdravila saborska zastupnica Zdravka Bušić, izrazivši zadovoljstvo što je i u toj prigodi s članovima i prijateljima Udruge “Prsten”. Posebno je istaknula ulogu Prstena u pogledu potpore mladima i ulaganja u njihovo znanje koje je, zaključila je, najveće bogatstvo i najisplativija investicija. – To je plemeniti posao, a vaše geslo – snaga zajedništva najvažnija je poveznica svih nas u RH i BiH, moramo to zajedništvo održati. Čuvajmo svakog Hrvata s one strane granice kao kap vode na dlanu i ne dajmo da naši Hrvati odlaze iz naše druge domovine – poručila je Bušić te je također istaknula doprinos Hrvata u RH izbornim rezultatima Hrvata u BiH.

– Prsten je snaga i simbol zajedništva i povezanosti Hrvata u RH i BiH, ali i šire – kazao je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je pozdravio sve uime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. – Naša Vlada ne samo da je svjesna situacije nego i ustrajno radi na poboljšanju položaja Hrvata u BiH te mislim da se ti rezultati već vide – kazao je te čestitao svima na rezultatima izbora u BiH i poručio kako nema prosperitetne budućnosti za BiH bez ravnopravnosti Hrvata u BiH te posebno istaknuo angažman Udruge “Prsten” u tom pogledu, koja prepoznaje bit opstojnosti Hrvata u BiH te ulaže u mlade kako bi ostali i opstali na tom području, prenose Vijesti.ba.

– Kad pogledate geografsku kartu i vidite gdje je BiH u odnosu na RH, sve vam je jasno, a kad pogledate gdje žive Hrvati u BiH, još je jasnije – kazao je Božinović te poručio kako samo u zajedništvu možemo i moramo promišljati budućnost hrvatskog naroda u BiH. – To je borba u kojoj naša Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem sigurno neće posustati – istaknuo je, zaključivši da je naša budućnost zajednička u okviru velike europske obitelji, u sigurnosnom i civilizacijskom okruženju kojemu BiH pripada.

 

Podijeli ovaj članak