Čović otkrio sa kim će HDZ u koaliciju, isključio samo jednu stranku: Ne želimo nikakve Alijanse ili Platforme

3 min. čitanja

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) donijelo je zaključak da se Željko Komšić „proglasi nepoželjnom osobom u svim područjima gdje institucije HNS-a imaju utjecaj i institucije koje su osnovane u ime hrvatskog naroda”.

– S obzirom da ta osoba, ne samo tijekom kampanje, nego i evo nakon završetka izbornog procesa i dalje grubo krši Ustav BiH iznošenjem raznih pogleda, ideja, mišljenja samo da treba osporiti i legalnost i legitimitet, upražnjavanjem mogućnosti institucije hrvatskog člana Predsjedništva BiH od te osobe – izjavio je predsjednik HNS-a Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

Predsjednik HNS-a nije precizirao na koji način će pokušati osporiti izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, kazavši kako će „iskoristiti sve formalno-pravne mogućnosti koje postoje”.

Čović se osvrnuo i na odluku Europske komisije, kojom se za Bosnu i Hercegovinu uvjetno preporučuje status kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji, kazavši kako su se članice HNS-a obvezale da daju svoj puni doprinos provedbi nužnih reformi – od Izbornog zakona do reformi u pravosuđu – kako bi u dvanaestom mjesecu BiH zaista i dobila kandidatski status.

Kada su u pitanju izborni rezultati, Čović je kazao kako je uvjeren da će stranke HNS-a imati „nužne većine” u domovima naroda, kako na razini entiteta tako i na razini države, te da će imati mogućnost formiranja vlast u šest županija u Federaciji BiH gdje su te stranke i do sada participirale u izvršnoj vlasti.

– Što si tiče budućih partnera u vlasti, to sam više puta rekao i to ću opet uraditi, legitimni predstavnici bošnjačkog naroda i legitimni predstavnici srpskog naroda bit će nam partneri i na entitetskoj razini i na razini Bosne i Hercegovine. Tko su ti, to ćemo znati kada Središnje izborno povjerenstvo proglasi konačne izborne rezultate – kazao je Čović.

Kao moguće partnere Čović nije isključio niti jednu političku stranku osim Demokratske fronte.

– Vidjećete da su se svi negdje našli u vlasti u protekle četiri godine. Nema nikakvih ograničenja, izuzev stranke DF-a s kojom nema nikakve mogućnosti komuniciranja, što je također jedan od zaključaka. Sve druge stranke koje čine legitimitet mogu biti partner, bez izuzetaka. Kao što mi nismo željeli da uime hrvatskog naroda naš legitimitet kroz vlasti Alijanse ili Platforme, ne želimo na bilo koji način dati doprinos da mi slično uradimo. To bi bilo neodgovorno. Mi moramo imati ustavnog partnera i to naravno moraju biti legitimni predstavnici, rekao je Čović i dodao:

– Dakle onaj ko bude imao većinu u Domu naroda BiH je legitimni predstvanik, jer bez tih ljudi neće se moći raditi, rekao je Čović.

Podijeli ovaj članak