Čović o novim imenima koja će donijeti “svježinu”: Na kojim pozicijama će biti Bošnjak i Galić, a ko dolazi iz Sarajeva?

2 min. čitanja

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a u intervjuu za Večernji list kazao da će u Vladi Federacije BiH i HNK-a biti gotovo svi novi ljudi. 

– Imena su plod rasprava, ideja i razmišljanja. A ideja je već davno postavljena kako želimo potpuno osvježiti našu vlast. To se nekada zna prevesti kao da, primjerice, niko neće ostati u HNŽ-u jer je osam godina bio ministar ili potpredsjednik Vlade. Ne zbog toga što su bili dobri ili loši, nego da damo priliku novim osobama. Jednako je i sa Vladom Federacije, kazao je Čović.

Novi ministar pravde BiH bi trebao biti Davor Bunoza, diplomirani pravnik, a nova ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak, doktorica ekonomskih znanosti i dosadašnja zamjenica direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

– Želimo svježinu. Želimo dati priliku odnosu dama i gospode u toj izvršnoj vlasti i zakonodavnoj vlasti, gdje opet prednjače predstavnici hrvatskog naroda, ne samo kao forma. S druge strane, jedan od kriterija je svježina, a s treće strane i zemljopisna zastupljenost. Tako da gospođa Bošnjak dolazi iz područja Sarajeva. Do sada je bila zamjenica u Agenciji za bankarstvo, a naše mišljenje je da može izvrsno obavljati dužnost ministrice civilnih poslova i biti apsolutna popotpora u uredu gospođe Krišto. Na isti način gledamo i na ministra pravosuđa.

Osobu koja je radila u međunarodnim institucijama (…) Ostavili smo dva zamjenika, uz procjenu da osiguramo iskustvo iz prethodnog vremena kao povezicu. U druga dva ministarstva koja su posebno osjetljiva sigurnost i odbranu, imenovali smo iskusne i dokazane dužnosnike, što je posebno važno zbog NATO integracija, a s druge strane blizine schengenskog prostora i odnosa s EU. Gospodina Bošnjaka (op. a. Ivica Bošnjak), koji dolazi iz Kreševa postavili smo za zamjenika ministra sigurnosti, a dosad je bio u vodstvu koordinacije policijskih tijela BiH, a s druge strane gospodina Galića (op.a. Slaven Galić), za zamjenika ministra odbrane, kazao je Čović.

Podijeli ovaj članak