Čović najavio nova stranačka lica i osvježenja, ali… HDZ podmlađuju prekaljeni kadrovi?

4 min. čitanja

Unutarstranački izborni proces u Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH, koji bi trebao završiti do sredine jula, prema najavama predsjednika Dragana Čovića, donijet će nova stranačka lica i kadrovska osvježenja. Izvjesno je da će biti promjena, posebno na mjestima gdje Predsjedništvo stranke želi disciplinovati određene odbore i ukloniti njihove rukovodioce koji nisu dovoljno dobro izvršavali njegove naputke.

Jedan od takvih je Županijski odbor HDZ-a Zeničko-dobojskog kantona i njegov čelnik Ivo Tadić Iva, aktuelni delegat u Domu naroda FBiH i zastupnik u Skupštini ZDK-a.

Decenija sukoba

Predsjedništvo HDZ-a raspustilo je ŽO HDZ-a ZDK-a te imenovalo povjereništvo, na čije čelo je postavljen Mate Zovko, načelnik Općine Žepče, inače član ŽO HDZ-a ZDK-a. Zanimljivo je da se radi o čovjeku koji je predvodnik druge struje u HDZ-u ZDK-a iz Žepča.

Ovaj sukob, prema priznanju samog Tadića, u Žepču traje već deceniju, a kako je izjavio medijima, on je “zadovoljan što je Predsjedništvo HDZ-a raspustilo Županijski odbor i postavilo povjerenika”. Tadić se nada da će biti provedeni pošteni izbori.

Prema pisanju portala Scena, “načelnik Žepča odustao je od mjesta federalnog ministra koje je pripalo ZDK-u i to mjesto poklonio Čoviću u zamjenu da predsjednik HDZ-a BiH raspusti ŽO ZDK-a”. Naveli su kako se pravi mjesto za Josipa Martića na čelu ŽO.

Mato Zovko trenutno je u sedmom uzastopnom mandatu načelnika Općine Žepče. Na ovoj poziciji je od 2002. godine

HDZBiH 6. maja održao je 14. izborni sabor na kojem je za predsjednika ponovno izabran Dragan Čović. Jedini kandidat izabran je jednoglasno. Čović je na čelu HDZ-a već 18 godina. Jedinog protukandidata za sve ove godine na izborima imao je kada je prvi put izabran – 2005. godine. Bio je to Božo Ljubić (sadašnji predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH), koji je tada optužio Čovića za manipulacije na izborima.

Zovko je prije načelnikovanja od 1998. do 2002. godine bio delegat u Domu naroda i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, te zastupnik u Skupštini ZDK-a.

Ivo Tadić je delegat u Domu naroda FBiH i zastupnik u Skupštini ZDK-a od 2006. Ima 30 godina staža u privredi, vojsci i politici. Bio je osam godina na čelu ŽO HDZ-a ZDK-a. Osvojio je 5.650 glasova za Skupštinu ZDK-a.

Josip Martić je od 2003. do 2007. obavljao dužnost ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi ZDK-a, a od 2007. do 2010. bio kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice. Na općim izborima 2010. izabran je za zastupnika Parlamenta Federacije BiH. Dva mandata, od 2014. do 2022, bio je federalni ministar prostornog uređenja.

Prijateljstva

Zovko i Tadić imaju po 64, Martić 61 godinu, a Čović 67 godina. Prema najavama, unutarstranački izbor u HDZ-u bi trebali donijeti nova stranačka lica i osvježenje kadrova.

Kako stvari stoje, za sada je tek jasno da jedan od najdugovječnijih stranačkih predsjednika mijenja nešto manje dugovječnog predsjednika stranačkog odbora sa jednim od najdugotrajnijih načelnika neke od općine ili gradova u BiH, a koji želi dovesti svog dugogodišnjeg prijatelja, dugovječnog političara i čovjeka od povjerenja na značajnu funkciju.

Istina, Martić je tri godine mlađi od Tadića i Zovke. Da li se radi o najavljenom podmlađivanju ili nečem drugom, pokazaće vrijeme, tačnije, izbori koji trebaju biti okončani do 15. jula.

Podijeli ovaj članak